понеделник, 1 септември 2014 г.

Полезни факти за танците.


Полезни факти за танците. 

равняват на физическо упражнение със средно натоварване. Ако се практикуват по 30 минути 5 пъти в седмицата, може да намалят наполовина риска от инфаркт.
• Италиански учени пък са установили, че танцуването по три пъти в седмицата действа по същия начин, както ако сте прекарали същото време, въртейки педалите на колелото или на пътечката за бягане във фитнеса.
• Танците като вид физическо упражнение могат също така да намалят риска от остеопороза, твърди д-р Питър Мейс. Всички движения като навеждане, завъртане и накланяне на страни впрягат доста мускули и стави, като по този начин укрепват гъвкавостта на тялото и намаляват риска от падане.
• Британското правителство е определило танците като едно от основните средства и в борбата със затлъстяването на гражданите. Същевременно се провеждат паралелни проучвания, чиято цел е да определят как танците намаляват агресивността и увеличават концентрацията в училище, като дори подобряват и краснописа.
• През 2007 година специалистите от медицинската школа на Вашингтонския университет установили, че редовното изпълняване на танцувални движения в ритъм на танго например подобрява общата подвижност при

хора, страдащи от болестта на Паркинсон. Изследователите открили, че след 20 танцувални заниманияболните вече изпитвали по-рядко тези “замирания”, характерни за паркинсонизма
• Когато танцуваме, изгаряме средно 400 калории на час, както при колоездене или плуване.
• Американци провели експеримент със сърдечно болни – едни танцували, а други тренирали. При първите количеството на кислород в кръвта се увеличило с 18%, а при вторите – с 16%. Заключението е, че танците са по-ефективни, защото са по-весели и повдигат настроението.
• Танците помагат на страдащите от Алцхаймер – болестта с прогресиращо понижение на интелекта, установили учените. Той ги кара да тренират мозъка си, запомняйки всички движения. Възвръщат спомените си, когато се движат под звуците на любимата музика.
• След отстраняване на злокачествения тумор жените се възстановяват по-бързо, ако към обичайната терапия се прибавят танци. Тази връзка откриха американски учени. Мастектомията и последвалото лечение могат да доведат до загуба на подвижността в рамото, но танците не само запазват гъвкавостта му, а и позитивния поглед на пациентките към живота.
• Учени установили, че при деца, чиито майки са ги водили на курсове по танци, костите са с 5% по-здрави от тези на връстниците им.