сряда, 14 януари 2015 г.

Студеният душ е пълен с ползи




Студеният душ е пълен с ползи

Само ако знаем как да го "вземем" правилно

Закаляването е здравеносна процедура, позната от хилядолетия насам. Разбира се, не всеки е готов да подложи тялото си на подобни физически изпитания. Така че за набралите смелост, споделяме следващите действия, в които студената вода съвсем по братски помага да укрепим нашето здраве.


* Студената вода е полезна за засилване на имунитета, тъй като стимулира тялото да произвежда повече бели кръвни телца.

* Студените душове подобряват циркулацията на кръвта, като ни предпазват от появата на разширени вени и високо кръвно налягане. Нито студената, нито горещата вода обаче се препоръчва за хора с вече установени сърдечносъдови заболявания и висок риск от такива.

* Водата с по-ниски градуси е добър регулатор на телесната температура, а освен това този тип каляващи бани стимулират метаболизма, което ще ни помогне да изгорим някоя и друга калория.
За лечебната сила на водата Някои водни процедури засилват имунитета изреждат с енергия.
* Обливането на тялото със студена живителна течност активира мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, борещ се с депресивните мисли.

* Къпането със студена вода подобрява дишането и функцията на белите дробове, а дълбоките вдишвания при него насищат органите с допълнително количество кислород. Така ще се радваме и на висок телесен тонус.

* Горещата вода изсушава кожата, косата и ноктите, а студената стяга и заздравява порите на кожата и космените фоликули на главата.

* Ако сте решили да се калявате по този начин, е много важно постепенно да подготвите организма си за това. В началото се къпете с по-хладка вода и лека-полека понижавайте температурата й с всяко следващо къпане. По същия начин се отнасяйте и с времето, което прекарвате под студения душ. Първите пъти не стойте под него повече от 30 секунди, а после вижте как се чувства тялото ви и увеличете времетраенето.