сряда, 22 юли 2015 г.

Интересни факти за музиката.



Какво не знаем за музиката?
Има хора, които толкова много обичат музиката, че дори получават тръпки от любимата си песен. Учените не един или
два пъти са правили изследвания на различните слушатели на музика и определено са стигнали до доста интересни изводи.
1. Можем да започнем с това, че музиката ни прави щастливи, тъй като
повишава количествата на допамин в тялото. Именно това обяснява, как музиката въздейства на емоциите ни. Определено този ефект е сравним с удоволствието, което получаваме от други действия. То е същото като удоволствието от храната, любовта, танците и всяко друго нещо, което ни харесва.
Когато слушаме някоя важна песен, която е свързана с нас по някакъв начин, в мозъкът ни започват да се случват различни химични реакции. Друг интересен факт е, че удоволствието произлиза от тази част на мозъка, от която произлиза удоволствието, когато правим секс.
2. Освен емоциите, силата на музиката стига до там, че тя може да променя настроението, мозъчните импулси, та дори и ритъма, с който бие сърцето. Когато слушаме музика, нашето тяло реагира по ред различни начини на това, което чува.
Когато човек слуша рок музика или техно, сърдечният ритъм ще бъде ускорен. Ако слушаме инструментална и успокояваща музика, тялото ни се успокоява и съответно сърдечния ритъм. Музиката променя кръвното налягане, напрежението в мускулите, координацията, движението на тялото.
3. Музиката е пристрастяваща като секса и наркотиците! Проучване показва, че тялото произвежда допамин при очакването на музиката и при нейното слушане. Този процес е подобен на ефекта, който се случва при пристрастените към секса и наркотиците. Това проучване може да разкрие много информация за процесите, които протичат в мозъка и може да позволи на докторите да проучат пристрастяването и да се справят с него.
Това пристрастие се проявява най-често в клубовете, които са така наречените „тихи дискотеки“. Там музиката се слуша през слушалки, което дава възможност за избор на любима песен.
4. Свръх скъпите слушалки не са толкова нужни, колкото си мислите. Да, те работят с различна сила, честоти и прочие, но това повлиява на музиката
по един ограничен начин. Много производители на слушалки използват качествата на кабелите, които използват, за да привлекат клиентела. Истината е, че няма разлика дали кабелът струва 100 или 5 лева.
Експеримент изследвал 5 човека, които били със завързани учи. На тях са дадени слушалки със скъп кабел и слушалки с по-евтин такъв. По средата на експеримента те разменили своите слушалки с кабел направен от закачалка за дрехи. Никой не забелязал разлика в звученето. Не се прехласвайте прекалено!
5. Докторите предписват музика за лечение на Паркинсон и удар! Хората, които страдат от болести подобни на Алцхаймер, Паркинсон, сърдечен удар, депресия и прочие, могат да разчитат на музиката да им помогне. Тя помага на невроните, като тялото може да преобразува музиката в организирано движение. Терапията с музика е много ефективна при възстановяване на възможността за говорене след получаване на мозъчен удар.
Пациентите със синдром на Паркинсон могат да се контролират по-добре, ако свирят всеки ден по малко на барабани. Недостатъкът на музикалната терапия е, че тя трябва да продължава постоянно. Само 2 месеца след прекратяването й резултатите се изпаряват.