неделя, 29 ноември 2015 г.

Телепатичната връзка е реално явление.

Често говорим за телепатична връзка между [еднояйчни] близнаци и други хора със силна емоционална връзка.
Вселената е пълна с мистерии, странни феномени, които предизвикват въображението ни, отваряйки врати към невъобразими възможности. Според ново проучване, проведено от д-р Рупърт Шелдрейк, модерните комуникации са в тясна връзка с една друга по-първична форма за обмен на информация, а именно – телепатията.

В своите експерименти, той поискал от група хора да  предположат кой им се обажда, когато им позвъни телефона. На всеки от участниците били дадени по четири потенциални отговора, от които да избират. Оказало се, че статистическите резултати били много над очакваните 25% съвпадение. Данните от изследването са публикувани в статия от института по Ноетични науки. Шелдрейк има докторска степен по биохимия от университета Кеймбридж и изучава история на науките в Харвард.
За потвърждение, същите резултати от подобни експерименти са получени и в университета в Холандия, както и в университета Фрейбърт, Германия. Тенденцията се запазва и при опити с други форми на комуникация, включително текстови съобщения и Интернет приложения. Особено изразени телепатични връзки са наблюдават при силно емоционално свързани участници.
Според Шелдрейк, вероятността когато внезапно се сетите за някого, той също да мисли за вас, е много над статистически вероятната. С проучването си Шелдрейк разбива мита, че подобни явления са просто заблуда породена от факта, че близките хора мислят по-често един за друг.
„Единственият начин да опровергая всеобщото схващане е чрез експерименти елиминиращи случайността, и точно това правим.“ – обяснява Шелдрейк.
В първите опити, 63 човека получават средния резултат от 40% съвпадение, което е почти два пъти над очакваните 25% шанс – при един избран от четири възможни отговора. Участниците с най-голям процент на познаваемост споделят с Шелдрейк, че са се чувствали уверени в избора си, описвайки усещането като интуитивно прозрение.
В последствие Шелдрейк накарал участниците в експеримента да отбелязват колко уверени се чувстват в предположенията си. Той дава пример с една от участничките, чийто резултати на съвпадение достигат 85% при отбелязано силно чувство на сигурност, 34% при колебание, и 28% когато не взимала предвид никакви емоционални усещания.
Интересното, е че при отсъствие на земно магнитно поле [в екранирани помещения] получените по-рано резултатите не могат да бъдат пресъздадени. Явно по някакъв начин магнитното поле на земята бива използвано от мозъка за проводник на информация. Може би „Акашовите хроники“, до които твърдят че имат достъп хора с екстрасензорни способности, не звучат толкова абсурдно. Случвало ли ви се е да усетите когато някой спре погледa си върху вас? Обръщате ли се точно към посоката от където идва „повикването“, поглеждайки въпросния човек директно в очите? Сигурно ще се изненадате да научите, че и тези странни контакти от тип „очи в очи“ не са случайни.
Поредният интересен експеримент свидетелства за телепатична връзка между човешките мозъци. В него наблюдаващ и наблюдаван седят в две съседни стаи разделени със стъклена преграда. Наблюдаващият вижда наблюдаваният, но наблюдаваният е обърнат с гръб към него и няма тази възможност. От наблюдаващият се изисква да позвъни по телефона на другият участник, като преди това избере, да го гледа или не, и съответно да отбележи какво е избрал. След позвъняване по телефона, наблюдаваният трябва, без да приема обаждането да отбележи своето предположение [или по-скоро впечатление]. Многократно проведен този експеримент с различни хора, показва резултати разминаващи се със статистическата случайност.
Колежката на Шелдрейк, Пам Смарт, прави друг експеримент, с който цели да провери
разликите между телепатичната връзки при двойки влюбени и непознати. Резултатите са доста показателни – 50% съвпадение между хората със силна емоционална връзка, срещу 25%  между непознатите.
Учените отбелязват, че на всички участници в експериментите са направени тестове за екстрасензорни способности -всички те били отрицателни, което ги кара да вярват, че става въпрос за чисто телепатична връзка.
И в крайна сметка съществува ли телепатична връзка между близки?
Д-р Бернард Бейтман от университета във Вирджиния има своя отговор. В изследване той открил интересна връзка при хора с близки отношения: понякога те изпитвали една и съща емоция [най-често отрицателни емоции], независимо че се намирали на огромно разстояние един от друг – нещо като зов за помощ от единия към другия при критични ситуации. Той дори измисля име на феномена – симулпатия [simulpathity от simulpathity и telepathy].
Една от причините да започне изследванията си, е че самият той е изпитал явлението. Когато баща му бил на предсмъртното си легло, на хиляди мили от него, Бейтман внезапно получил силен пристъп на задух [ започнал да се дави от недостиг на въздух] без никаква причина. По късно разбрал, че по-това време баща му издъхнал със същите симптоми.
Последният описан феномен е познат сред [еднояйчни] близнаци и други хора със силна емоционална връзка.
Е, драги читатели, какво мислите? Съществува ли някаква телепатична връзка между хората, особено между тези в близки отношения? Вие лично, изпитвали ли сте нещо подобно? Дали възприятието на човек се изчерпва само с познатите ни сетива, или има още нещо, което тепърва ще разберем? Чувствайте се свободни да споделите мнението си по въпроса в коментарите отдолу.