сряда, 4 ноември 2015 г.

Растения.

Растения.

Бамбукът расте най-бързо от всички растения – 90 см на денонощие. В Бразилия съществува дърво, което наричат „млечна биберона”. Ако бъде прободено с нож, то от кората му ще потече растително
„мляко”. На един път дървото може да даде около 4 литра мляко, което преди консумация е достатъчно да се разреди с вода и превари.
В Индия расте дърво кеппел, плодовете на което са толкова ароматни, че след като изяде един от тях, човекът започвал сам да ухае на теменужки. Местните ловеласи често се възползват от това чудо на природата. В Нова Зеландия съществува „зелево” дърво. Средностатистически в големия град дървото живее около 8 години. В много места по света отглеждат растението „сервизна” кратуна и я използват в качество на сервиз – растението има много разнообразни форми. Дърветата помагат за намаляването на парниковия ефект, примерно с 20%. Ако продължават обаче да се изсичат със
същата интензивност, както в момента, то скоро ще живеем, като в Африка. Дърветата извличат само 10% хранителни вещества от почвата, останалите – от атмосферата. Диаметърът на най-голямото дърво в света е 8 метра. Същото дърво се явява и най-високото. То расте на територията на щата Калифорния. През целия си живот едно дърво преработва повече от тон въглероден диоксид. От едно средно дърво може да се направят 170 000 молива. Най-голямото хищно растение, способно да храносмила едра плячка, се отнася към семейство непентови и расте в тропическите гори на Азия. Птици, жаби и мишки се хващат в неговите капани и се смилат с помощта на ферменти. Мълнията най-често удря дъб, бор или смърч. Почти никога не поразява лешник, топола или бряст. В Арабския полуостров и в Югозападна Азия съществува растение, което се нарича „цветето на смеха”. Неговите семе е с размери на грахово зърно и е способно да предизвиква безпричинен смях за половин час, след което човек спокойно неусетно заспива. Стоматолозите дават „зърната на смеха” на пациенти алергични към новокаин. На Земята са преброени около 375 000 вида растения. От тях цъфтящи видове са 250 000.
Най-опасното жилещо растение е новозеландското копривно дърво. То е способно да убие куче и дори кон, изпръсквайки под кожата на жертвата букет от силни отрови, среди които са хистамин и мравчина киселина. Някои от дивите смокинови дървета, растящи в Южна Африка, стигат с корените си на дълбочина над 120 метра. Това е височината на 30 етажен блок. Обикновено брезата дава милиони семена годишно.
В Австралия е имало случаи, когато стволовете на баобаба са били използвани за градски затвори. Или като автобусни спирки, където е можело да се поберат 30 човека.