петък, 8 януари 2016 г.

Защо среброто потъмнява и какви са превенциите?

Случвало ли ви се е сребърните бижута да потъмнеят, броени дни след покупката? А други, които притежавате с години, да останат все така блестящи и красиви? Вероятно се питате - на какво се дължи потъмняването на среброто и как можем да го избегнем? Следващите редове ще отговорят на всичките ви въпроси...
Потъмняването (и дори почерняването) на среброто е резултат от окисляването на медта, която се съдържа в състава на благородния метал. Най-големият окислител е човешката пот. Солите и аминокиселините  в нея, съдържат серни съединения, които водят до силно и бързо потъмняване на различните сребърни бижута.

Друг фактор, който оказва пагубно влияние за блясъка на вашите накити са.. собствените ви емоционални преживявания. Ежедневните психически натоварвания и стрес променят киселинността на
кожата, която променя среброто.

Съществуват и много интересни предположения за потъмняването на сребърните пръстени, гривни и обеци, които не са научно доказани. Едното от тях е натрупването на отрицателна енергия върху организма, а другото - наличието на черна магия. При всички положения, ако вашите сребърни бижута започнат да губят блясъка си, това може да бъде признак за влошено здравословно състояние.

Лесен трик за забавяне потъмняването на среброто(и дори неговото цялостно предотвратяване) е поставянето на бял тебешир в кутията, където съхранявате своите бижута. Тебеширът абсорбира вредните за среброто въздушни емисии и спира почерняването му.

Ако вече е късно и накитите ви са започнали да губят блясъка си, не изпадайте в паника. Почистването и поддържането на сребърни бижута, може да стане - както с подръчни материали, така и с помощта на специални препарати, които ще откриете в магазините.