събота, 11 юни 2016 г.

На какво се дължат пъпките по различните части на тялото

Местоположението на пъпките по тялото разкрива основните ни здравословни проблеми. Разбери дали има за какво да се тревожиш и на какво трябва да обърнеш внимание.
В тази статия ще обърнем внимание на местоположението на пъпките по тялото ни и връзката им със здравословното ни състояние.



Зона 1: Хормони
Пъпките по шията може да означават, че надбъбречните ти жлези са прекалено активни. Точно те отговарят за секрецията на изключително важните хормони, регулиращи стреса и метаболизма. Възможните причини за твърде активната дейност на надбъбречните жлези са стресът, прекомерната употреба на захар, системното напрежение. Разбира се, има и други по-безобидни причини за пъпките в тази област, като например мазната коса, която се допира до шията.

Зона 2 и 3: Стрес
Пъпките в областта на рамената означават, че си претоварена, чувствителна и уязвима. И тук може да има други причини, като например дългата дръжка на дамската ти чанта. Триенето между нея и кожата може да причини възпаления и зачервяване.

Зона 4: Храносмилателна система
Носиш ли дрехи от изкуствени материи като полиестер и найлон? Страдаш ли от гъбични инфекции и алергии? Пъпките на гърдите може да означават проблеми с храносмилателната система, породени от непълноценно хранене, лоши хранителни навици, консумиране на пикантна и мазна храна, алкохол или прекалено студени напитки.

Зона 5 и 6: Нива на витамини
Ако кожата на ръцете ти е по-груба, може да страдаш от Кератозис пиларис - т.нар. гъша кожа. Засегната зона е осеяна с малки петънца и пъпчици, които са причината за грубия и неравен вид на кожата. Заболяването се причинява от свръхпроизводството на мъртви клетки и тяхното забавено излющване. Решението е да ексфолираш редовно и да използваш овлажнители, съдържащи салицилова киселина. Ако проблемът продължава, това може да е знак за липса на витамини в диетата ти, и е добре до посетиш личния си лекар.

Зона 7: Кръвна захар
В тази зона има малко мастни жлези, заради което рядко се появяват пъпки. Когато това се случи обаче, обикновено се дължи на твърде прилепналите дрехи или високата кръвна захар. Съответно решението е да носиш по-удобни и свободни дрехи и да намалиш захарта.

Зона 8: Хигиена или болести, предавани по полов път
В
тази област пъпчиците не са рядко явление. От една страна, това се дължи на високата влажност, употребата на кола маска или бръсненето, а от друга – на брадавици и болести, предавани по полов път (особено ако сърбежът продължи повече от 3-4 дни).

Зона 9 и 10: Чувствителна кожа и алергии
Пъпките на бедрата често са реакция на различните лосиони, душ-гелове, прах за пране и омекотители, които използваш. Пъпките на долната част на краката пък не рядко се дължат на враснали косъмчета заради бръсненето. Решението е да използваш козметични продукти със салицилова или гликолова киселина.

Зона 11 и 12: Нервна и храносмилателна система
Пъпките се появяват основно в тази област заради алергиите, прекомерното изпотяване, не добрата хигиена, тренировките във фитнес залата и триенето в спортните съоръжения, тесните дрехи, тежките раници, реакциите към праховете и омекотителите за пране. Ако всичко това не се отнася до теб, помисли дали консумираш пържени и висококалорични храни и дали не страдаш от безсъние.

Зона 13 и 14: Храносмилателна система
Пъпките в тази зона често са резултат от синтетично и тясно бельо, прекомерно суха кожа, лоша диета и хранителни навици, твърде много газирани напитки и пикантна храна. Така че ако пъпките не отшумят, въпреки овлажняването на кожата, анализирай хранителните си навици.

Следващия път, когато забележиш пъпки в някоя част на тялото си, погледни какво означават и вземи мерки. Все пак не забравяй да се консултираш и с дерматолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар