вторник, 30 август 2016 г.

10 любопитни и малко известни факта от живота на Майкъл Джексън

Майкъл Джоузеф Джексън е роден в Гери, Индиана, САЩ на 29 август 1958 г. Той е седмото от общо девет деца на фамилията Джексън. Момчето с „лунната походка“ преживява всичко, което съществува между „Осанна“ и „Разпни го“ – от почестите и рокадите в музикалния бизнес до унизителните съдебни процеси, свързани с обвинения в педофилия. Майкъл е едва
11-годишен, когато изгрява звездата на Jackson 5. Две години по-късно се появяват и първите му успешни песни като вокалист („Got to Be There“/ 1971). Въодушевени от чудесния начин, по които се справя със соул-баладите, хората от „Мотаун“ го използват успоредно като самостоятелен артист и част от Jackson 5.
Следващата стъпка е нашумялата филмова продукция „The Wiz“ по „Магьосникът от Оз“, където Майкъл пее в дует с Даяна Рос „Eazy on Down The Road“/ 1977. Зашеметяващите успехи, които следват, са свързани с името на Куинси Джоунс. Той продуцира албумите „Off the Wall“ и „Thriller“, чрез които Майкъл Джексън се превръща в най-голямата звезда на 80-те. От първия, в който освен Майкъл като автори участват още Род Темпертън и Пол Маккартни, до върха стига „Don’t Stop ’till You Get Enough“ (Grammy/ 1980). Масовата психоза, която съпровожда „Thriller“, не може да се сравни с нищо до този момент. Филмът, както и филмът за филма се продават в милионни тиражи, а самият албум влиза в Книгата на рекордите на Гинес за рекордни продажби.
Като връх на всичко идват и осемте награди Grammy, което е нечувано в историята на музикалния бизнес. Седем от песните влизат в Топ 10: „The Girl Is Mine“, „Say, Say, Say“ (дуети с Пол Маккартни), „Billie Jean“, „Beat It“ (с участието на Еди ван Хален), „Wanna Be Startin’ Somethin'“, „Thriller“ и „P.Y.T.“. На 16 май 1983 г. Майкъл се представя в телевизионното шоу „25 години Мотаун“ с „Billie Jean“ и талантът му на танцьор с оригинален пластичен стил е оценен от величия като Фред Астер, Джийн Кели и Боб Фос.

До края на десетилетието успехите му продължават. Майкъл създава съвместно с Лайънъл Ричи песента „We Are the World“ за голямата инициатива USA for Africa/ 1985. 17-минутният филм „Bad“ по едноименния албум е осъществен от Мартин Скорсезе, а освен заглавната песен в хитове се превръщат „The Way You Make Me Feel“, „Smooth Criminal“, „I Just Can’t Stop Loving You“ (дует със Сийда Гарет), „Dirty Diana“ и „Leave Me Alone“. Излиза и автобиографията на Майкъл – „Moonwalk“/ 1988 (у нас „Лунна разходка“, изд. Музика, 1990).
Началото на 90-те бива отбелязано с нови световни турнета, поредният голям хит е „Black or White“, но и проблемите зачестяват. Здравословното състояние на Джексън е нестабилно, проопадат серия концерти, а започват и обвинения от различен характер. В стремежа да спаси репутацията си Майкъл предприема доста спорни начинания. Той плаща огромни суми, за да потули скандала, жени се и се развежда с дъщерята на Елвис Пресли… Въпреки мащабните идеи новите му проекти не могат да достигнат предишната популярност. Единствено дуетът с Джанет Джексън напомня за славното му минало.
images_Images_mj-sil

На 14 ноември 1996 г. изненадващо звездата се жени за медицинската сестра Деби Роу. Развеждат се през октомври 1999 г. Но този брак позволява на Майкъл да стане баща на малкия Принс Майкъл Джуниър, роден на 13 февруари 1997 г. и Перис-Майкъл Катрин, родена на 3 април 1998 г. През 2002 година е родено и третото дете на Майкъл, Принс Майкъл Джаксън II (с прякор „Blanket“, букв. покривало). Майката остава неизвестна, но Майкъл съобщава, че детето е резултат от изкуствено осеменяване на сурогатна майка.
На 25 юни 2009 г. Майкъл Джексън губи съзнание и припада в къщата, която е наел на улица 100 North Carolwood Drive в Лос Анджелис, Калифорния. Неговият личен лекар, доктор Конрад Мъри, се опитва да го върне в съзнание, прилага изкуствено дишане, но безуспешно. Повикана е бърза помощ в 12:21 часа местно време(19:21 UTC) на 25 юни 2009 година, която пристига 3 минути по-късно. Майкъл Джаксън не диша и сърцето му е спряло да бие. Пристигналите медицински лица искат да го обявят официално за починал, но личният му доктор настоява да бъде откаран в болница. Навършилият 50 години през 2008 г. Крал на попа е откаран до болницата „Роналд Рейган“ към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където докторите се опитват да го върнат безуспешно към живот в продължение на 1 час. Смъртта му е обявена официално в 14:26 ч. (21:26 UTC, 00:26 ч. на 26 юни българско време) на 25 юни 2009 г.
Днес според запознати е напълно вероятно да съществуват над 100 песни на Майкъл Джексън, завещани на децата му, които са записани и ще бъдат най-вероятно издадени след неговата смърт. Има и такива, които изобщо не са стигали до звукозаписно студио. Знае се обаче, че легендарният фронтмен на Queen Фреди Меркюри и Кралят на попа са записали три песни в Калифорния през 1983 г., като дори обмисляли цял албум. Наскоро китаристът и барабанистът на Queen – Брайън Мей и Роджър Тейлър, започнаха работа по записите и целят да пуснат завършения проект около Коледа 2013, определяйки го като „нещо, което хората трябва да чуят“. Те прибегнали до помощта на продуцента Уилям Орбит, за да ускорят процеса.

Днес, на рождения ден на големия Ем Джей, решихме да си спомним за него с 10 любопитни и малко известни факта от живота му.
1. Майкъл Джексън все още държи рекорда за известна личност, дарявала най-много средства за благотворителност. Общата стойност на неговите дарения е повече от 300 милиона долара.
2. През 1984 г. Майкъл Джексън снима реклама на Pepsi. По време на снимките от пиротехниката пламва косата му. В крайна сметка Джексън получава изгаряния по главата втора степен и се налага да се подложи на специално лечение, за да закрие белезите.
3. Майката на Майкъл е била част от сектата „Свидетели на Йехова“. Той също е бил в нея до 1987 г., когато разбира, че не одобряват видеото към песента „Thriller“.
4. Джексън има издадена книга с поеми, озаглавена „Dancing the Dream“.
5. За първи път Майкъл се среща с бъдещата си съпруга Лиса Мари Пресли, когато тя е на 7, а той на 17 години. Майкъл предлага брак на Пресли по телефона.
6. „Billie Jean“ е първото видео от чернокож артист, излъчено по MTV.
7. Майкъл Джексън измисля и патентова специални ботуши, които позволяват на онзи, който ги носи, да се движи изключително леко, сякаш не го лови гравитацията.
8. Всъщност Майкъл Джексън е бил принц. През 1992 г. габонско племе му дава титлата принц Майкъл Джексън Амаламан Анох.
9. Майкъл е бил голям любител на животните. Певецът е имал шимпанзе за домашен любимец. Името му било Бъбълс. Отглеждал си е боа на име Масълс и питон на име Крашър.
10. Приживе Джексън е притежавал правата върху химна на Южна Каролина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар