петък, 23 септември 2016 г.

7 факта за породата чихуахуа, които не знаете.

За малките топчици любов, или защо тази порода е чудесен избор за домашен любимец
Тези факти за симпатичната порода са едновременно интересни и изненадващи, особено като се има предвид, че дребните кученца съвсем заслужено и отдавна са спечелили сърцата на милиони по целия свят. Само един поглед ви е достатъчен, за да разберете защо - лоялни, очарователни и съвършено дребни, кученцата порода чихуахуа са идеалният домашен любимец за добрия стопанин, който в замяна ще получи радост - за себе си и цялото си семейство. От малки до възрастни животинки - предлагаме ви всички факти, които не знаете, но ще научите след съвсем малко, за да разберете, че колкото и да ги обичате, симпатичните мъници заслужават дори повече.

1. Малък размер, голям характер
Външният вид често заблуждава - не само в живота, но и когато говорим за чихуахуа. Независимо от факта, че са дребни, тези кученца притежават сериозен и силен характер. Освен това са чаровни и си имат своя доста ярка индивидуалност - истината е, че размерите им не бива да ви заблуждават и да ги подценявате. Кученцата чихуахуа компенсират това, че са малки, с увереност, любопитство и кураж, и са доказателство, че хубавите неща са в малки опаковки.Чиxyaxya e eднo oт нaй - cлaдĸитe cъщecтвa в cвeтa. Oбичaт дa ги нocиш и дa ги глeзиш. Bepoятнo зaтoвa ca нaй - пoпyляpнитe мaлĸи ĸyчeтa.C тeзи гoлeми чepни oчи cяĸaш yмoлявaт дa ги гyшнeтe. Oбoжaвaт дa ca цeнтъp нa внимaниe и мoжe дa пpoявят гoлямa peвнocт aĸo yceтят, чe дpyгo живoтнo или чoвeĸ пoлyчaвa пoвeчe внимaниe oт нeгo.Πoчти вcяĸo дpyгo ĸyчe мoжe дa гo нaдвиe, зaтoвa e винaги нaщpeĸ и xитpo избягвa нeпpиятнocтитe.Имa cилeн тeмпepaмeнт и мoжe дa cтaнe aгpecивeн, aĸo бъдe зaĸaчaн и дpaзнeн oт мaлĸи дeцa.Блaгoдapeниe нa cвoятa ĸoмпaĸтнocт, c ĸyчe oт тaзи пopoдa мoжe дa xoдитe пoчти нaвcяĸъдe и въпpeĸи мaлĸитe cи paзмepи ниĸoгa нe ocтaвa нeзaбeлязaнo.

2. Любвеобилност до край
Един
от най-положителните факти за тези животинки е, че са изключително любвеобилни. Живеят средно между 13 и 15 години, понякога и повече, но обикновено страдат от малко здравословни проблеми и са много енергични - силни и пълни с живот. Да се грижите за такова животинче има позитиви и за самите вас - отглеждането на толкова сърдечно и енергично кученце може да ви вдъхнови да последвате примера му.
3. Изключителна лоялност
Основна част от характера на кучето порода чихуахуа е, че то е изключително лоялно и отдадено на стопанина си. Тези малки топчици се привързват към собственика и/или семейството му дълбоко и силно. Това може да доведе до ревност и понякога до агресивно поведение, ако кученцето ви усети, че не му обръщате достатъчно внимание или се фокусирате върху друго животно. Затова е добре, ако сте се спрели на тази порода, да не отглеждате други домашни любимци в дома си (освен ако не са от същата порода) или е препоръчително поне един член от семейството може и иска да се отдаде на тази сериозна "връзка".


Чихуахуа
4. Отлични компаньони
Те са малки (перфектни за гушкане), динамични и отдадени, освен това обикновено се радват на добро здраве, което прави от чихуахуато чудесен компаньон. Всъщност фактът, че са толкова верни приятели, е една от най-честите причини хората да се спират именно на тях. Понякога дори ги наричат "мини сенки", защото са животни, живеещи на глутници и като такива обичат да са част от "клана" - да се включват активно във всичко, което се случва около тях, да дават и получават внимание. Освен това са и любопитни. В този смисъл не са особено независими, защото предпочитат компанията на собствениците си (или на други от тяхната порода), пред това да са сами и имат много сериозни социални нужди - те просто обичат да общуват. Затова - ако изпитвате необходимост да обичате и да обръщате много внимание на някого - това е вашата порода.
5. Лесни за отглеждане
Едно
от най-сериозните предимства на тази порода е, че са много лесни за гледане. Те са супер за градски условия, предпочитат честите пред дългите разходки, ядат между средно и малко, изискват много малко поддръжка и имат сравнително малко ставни или мускулни проблеми - дори и когато остареят.  Най-големите грижи (във физически аспект) се дъл жат на размерите им: те са чувствителни към студа, трудно прескачат или заобикалят по-големи предмети (особено в зряла възраст), както и им е необходима по-специален повод, защото са крехки и лесно могат да наранят деликатните си гърбове, ако ги разхождате с обикновен.
6. Изключителна интелигентност
Умни, любопитни и решителни, истината за тази порода е, че кученцата чихуахуа са много умни. Дали ще ги учите на нещо ново, ще промените нещо около тях, или просто ще си играете, те реагират много отривисто - жадни са да преодоляват нови предизвикателства и обичат да "мислят". В този смисъл - важно е да знаете, че мъниците не реагират добре, ако скучаят и изискват внимание от собствениците си - затова е важно да се възползвате от това и да ги учите на нови неща - така ще са щастливи.
7. Любимците на Холивуд
При толкова очевидни качества, не е чудно, че в Холивуд тази порода е на почит. Сред собствениците на малки топчици любов са Парис Хилтън и Рийз Уидърспун, но ако говорим за традиции - самата Мерилин Монро също е имала чихуахуа. Нейното е било на име Джозефа. Повече от 60 години по-късно чихуахуа играят във филми, телевизионни реклами и продължават да са любимци на много звезди.


Чихуахуа
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Е, вие какво мислите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар