Любопитни факти около гроздето
Есента се асоциира с няколко неща –
пъстрата постелка от паднали листа, хладните сутрини и вечери,
„Циганското лято“ и богатото изобилие на плодове. Един от тези дарове на
природата е гроздето.
Какво не знаем за плода на Боговете и какви са ценните му качества, какво любопитно има около него, нека научим сега:
Състави качества на гроздето – всяка част от Божия плод има ценен състав, които в една или друга степен действа благоприятно над организма.
Семки на гроздето – се
използват за направата на олио. Такова
намира приложение в козметика (за
овлажняване на кожата) и в кулинария (лимонова киселина).
Люспи на гроздето –
ресвератрол се нарича съставът на гроздовата люспа. Тя е полезна за
черния дроб, защото успешно се бори с опасността от чернодробна
стеатоза. От гроздовата люспа се правят и натурални оцветители без мирис
и вкус.
Сок от грозде – за
най-ценен се смята сокът направен от черно или червено грозде. В него се
съдържат двойно повече оксиданти. Не бива да се прекалява, колкото и да
е полезен обаче. В една чаша сок се съдържат 14 гр. захар или това се
равнява на около 130 калории.
Листа на грозде –
екстрактът извлечен от тях е богат на флаваноиди. Той повишава
еластичността на кръвоносните съдове и нормализира пропускливостта им.
Лозови клонки – от тях
се извлича алфа-винеферин. Такава обаче се съдържа само в клонките от
червено грозде. Тя се използва в козметиката за блокиране на
тирозиназина (провокатор за появата на пигментни петна, а в някои случаи
и на меланом).
Стафиди – само 100 гр.
тъмни стафиди са достатъчни за организма, за да доставят 15% от дневната
нужда желязо на организма и 16% калий (важен за сърдечната система).
Любопитни факти за гроздето:
Учени от Колрадския университет в град
Болудър синтезирали веществото В2G2, което носи ценния състав на
лекарство срещу рака. Химическото съединение активира процес на
самоунищожение в злокачествените клетки, а това по никакъв начин не
влияе на здравите тъкани. В началото питите започнали с извличане на
В2G2 от семките в гроздето, а синтетичния аналог се използвал в редица
мащабни изследвания.
Червено вино, добавено във вана подобрява кръвообращението и подхранва кожата, като я прави по-еластична.
Няма коментари:
Публикуване на коментар