сряда, 9 ноември 2016 г.

Всички любопитни факти за наркотиците.


Хората употребяват наркотици още от древни времена. Употребата е започнала преди две хиляди години. Първите „наркомани“ са древните гърци и турци. Те са се дрогирали с Маково семе като са го използвали за да „общуват” с боговете чрез специални ритуали.

В някои древни народи под въздействието на наркотици са били извършвани убийства и кръвосмешения, които по-късно, за да бъдат оневинени така наречените „божи хора”, са превръщани в традиции и системни ритуали.
И сега злоупотребата с наркотици продължава да бъде огромно предизвикателство за човечеството. Подобряват се технологиите и с тях се подобряват методите за производство на наркотици, изобретяват се нови и разпространението им вече е навсякъде, където потърсиш. Но тук няма да се коментират познатите теми, свързани с употребата на наркотици и вредата от тях.
Запознайте се със съвсем неизвестни факти за наркотичните вещества и техните аналози:
Слабо известни факти за наркотиците:
• Преди няколкостотин години, канабисът е владеел силно леката промишленост. Той е отличен заместител на памука. Някои търговци мечтаели само за него, защото не всеки е имал достъп до растението поради високата цена.
• От 1631 до 1800 год. канабисът е бил „твърда валута“ за сделки, продажби и за плащане на (забележете) данъци. Разменяли са се стоки, като еквивалентът им се е изразявал в количество канабис.
•Джорд Вашингтон сам признава, че е лекувал зъбобол с марихуана.
• В развитите страни, по-голямата част от наркоманите( 87%) са „твърди“ наркомани, което ще рече, че са пристрастени към хероин и кокаин.
• Световната здравна организация е признала тютюнопроизводителите за основните врагове на наркотиците (лично според мен- абсолютен абсурд).
• Въпреки че марихуаната е легализирана в Холандия, тя една от държавите с най-ниските нива на ползване. Смъртността също е много ниска вследствие на употреба на наркотици.
• Бебета, родени от тялото на наркоманка, при раждането имат малко тегло, както и различни видове увреждания на мозъка.
• 42% от наркоманите умират в резултат на употребата на психоактивни вещества, 13% от предозиране, самоубийство -3%.
• Средната възраст на хората, които умират в резултат на прекомерно високи дози, е 25-30 през 2014г. По време на „еуфорията” завършва животът на 7%.
• Едновременният прием на алкохол и кокаин произвежда токсини, които причиняват смъртта в стотици случаи и то най-често, защото хората получават инфаркт.

Самаряните са използвали опиума, потвърдено от факта, че те са имали идеограма за него, която е била обяснена като HUL , което означава “радост” и “веселба”.
3500
пр. Хр.


Най-ранното свидетелство за производството на алкохол: изображение на пивоварна фабрика върху египeтски папирус.
3000
пр. Хр.


Приблизителната дата на вероятния произход на употребата на чай
в Китай
2500
пр. Хр.

Най-ранните исторически данни за консумацията на макови семена около езерото Двелерс в Швейцария
2000
пр. Хр.


Най-ранният запис за обучение, посветено на сухия режим - от египетски свещеник, който пише на своя ученик: “Аз, старшият, ти забранявам да ходиш в кръчмите. Ти изкусно ще деградираш там като четириного.”
300
пр. Хр.


Теофраст (371-287 г.пр. Хр.), гръцки натуралист и философ , записва сведение, смятано за най-ранното и неоспоримо споменаване на употребата
на сока от маково семе.
450

Вавилониан Талмуд : “ Виното е основата на всички медикаменти; където виното липсва, са необходими наркотиците.”
1000

Опиумът е широко използван в Китай и Далечния Изток.
1493

Употребата на тютюн е въведена в Европа от Колумб и неговия екипаж при завръщането им от Америка.
1525

Парауелз въвежда в практиката като медикамент лауданум, или тинктура от опиум.
1613

Джон Ролф, съпругът на индианската принцеса Покахонтас, изпраща първата пратка вирджински тютюн от Джеймстаун до Англия.
1650

Употребата на тютюн е забранена в Бавария, Саксония и в Цюрих, но забраните са неефективни. Султан Мурад ІV от Осм. империя наказва войниците, които пушат тютюн с обезглавяване, обесване, разкъсване на тялото на четири части или смазване на ръцете и краката им.
1762

Томас Довър, англ. физик, въвежда рецептата за диоретична пудра, която е била най-често използвана за лекуване на подагра. Скоро наименувана”пудрата на Довър”, това съединение става най-широко използваният опиум в продължение на следващите 150 години.
1792

Въведени са първите закони, забраняващи опиума в Китай. Наказанието за хора, които продават опиум в магазините си, е удушаване.
1800

Армията на Наполеон,
връщайки се от Египет, въвежда канабиса (хашиша, марихуаната) във Франция. Авангардни артисти и писатели в Париж изобретяват свой собствен ритуал на канабиса, водещ през 1844 до установяването на специален клуб.
1805

Фридрих Вилхелм Адам Сертурнер, немски химик, изолира и описва морфина.
1841

Д-р Жак Жозеф Моро използва хашиша за лекуване на душевноболни пациенти.
1844

Кокаинът е изолиран в неговата чиста форма.
1856

Втората опиумна война. Британците, подкрепяни от Франция, увеличават властта си да доставят опиум в Китай.
1864

Адолф фон Бейер, 29 годишният асистент на Фридрих Кекуле - откривателя на молекулярната структура на бензена) в Гент, синтезира барбитурова киселина - първия барбитурат.
1883

Д-р Теодор Ашенбрандт, герм. военен лекар, предписва снабдяване с чист кокаин на Баварските войници по време на техните маневри, и отбелязва благоприятните ефекти от дрогата, проявяващи се в повишаване на издръжливостта на войниците от умора.
1884

Зигмунд Фройд, известният психоаналитик, използва кокаина за лечение на своите пациенти, след което той самият става зависим.
1885

Докладът на Кралската комисия заключава, че опиумът е повече като Западния ликьор отколкото страшна и отвращаваща субстанция.
1889

Болницата на Джон Хопкинс, в Балтимор, Мериленд, е отворена. Един от нейните най-известни откриватели, д-р Халстед, е бил пристрастен към морфина. Той продължил да приема морфин в големи дози през неговата феноменално успешна хирургическа кариера.
1898

Диацетилморфин (хероин)
е синтезиран в Германия и е официално маркиран като безопасен, непредизвикващ зависимост заместник на морфина. Бързо след това обаче е отбелязано, че хероина предизвиква зависимост много бързо при някои индивиди.
1903

Съставът на Кока-Кола е променен, като кофеинът замества кокаина, който е съдържала до този момент.
1910

Д-р Хамилтън Райт, считан от някои за бащата на американските закони против наркотиците, докладва , че американските предприемачи дават на своите африкански работници кокаин, за да работят повече.
1912

Първото международно събрание с тема опиум е в Хага и препоръчва редица мерки за интернационален контрол на търговията с опиум. Следващите такива срещи са се състояли през 1913 и 1914.
1912

Фенобарбиталът е въведен във фармацевтиката под търговското име Луминал.
1920

Американският департамент по земеделието публикува памфлет, в който подтиква американците да отглеждат канабис (марихуана) като доходно занимание.
1920-33

Употребата на алкохол и производството на хероин са забранени в Съединените щати.
1928

Доказано е, че в Германия един на всеки сто лекари е зависим от морфин и консумира по 0.1 грама или повече от алкалоида всеки ден.
1938

Д-р Албърт Хофман, химик от Лаборатории Сандоз в Басле синтезира LSD . 5 години по-късно по невнимание прима малко от него, наблюдава и описва ефектите върху себе си.
1946

Според някои проучвания има 40 000 000 пушачи на опиум в Китай
1951

Според проучванията на Обединените нации, има приблизително 200 млн. употребяващи марихуана в целия свят. Главните места са Индия, Египет, Северна Африка, Мексико и Обединените американски щати.
1951

20 хиляди фунта опиум, 300 фунта хероин и различни средства за пушене на опиум са публично изгорени в Кантон, Китай. 37 зависими от опиум за екзекутирани в югозападен Китай.
1956

Законът за контрол на наркотиците е въведен в САЩ; Той постановява смъртно наказание, ако е решено от журито, за продажбата на хероин от пълнолетен на човек, под осемнайсет годишна възраст.
1958

10 процента от обработваемата земя в Италия е засадена с лозя; 2 милиона човека изхранват семействата си изцяло или от части от продукцията или продажбата
на вино.
1967

Тютюневата индустрия в САЩ изразходва 250 милиона долара за реклама на тютюнопушенето.
1968

6 до 7 процента от всички рецепти, написани от Британската национална здравна служба са за барбитурати, изчислено е, че около 500 хиляди британци редовно използват този вид наркотик.
1969

Родителите на 6000 ученици в средните училища в Клифтън, Ню Джърси получават писма от Комисията по образованието, искащи разрешение да се направят тестове на слюнката на децата си, за да се определи дали те приемат марихуана.
1971

Президентът на Турция Сунай постановява, че цялата култивация от маково семе и продукцията на опиум ще бъдат забранени есента на 1972 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар