петък, 26 май 2017 г.

Защо е важно детето да заспива рано?

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с проблемите и трудността около приспиването на своето дете в нормално за него време. Много майки и татковци ще ви споделят например, че малчуганът им не си и помисля дори да затвори очи по-рано от 10 или още по-лошо - 11 часа преди полунощ. А и това е обяснимо, имайки предвид, че в днешно време всички ние стоим до късно, било то пред мониторите на компютрите или телевизионните екрани. А повече от ясно е, че детето следва примера на своите родители. Много от малките човечета за жалост, оставени на самотек, не се разделят с таблетите или телефоните дори и в леглата си. Доказано е, че трептенията на тези устройства изпращат на мозъка сигнал, че още не е време за сън и малчуганите продължават да бодърстват във време, в което отдавна би трябвало да са се пренесли в света на сънищата. 

Защо е толкова важно детето да заспива рано? 

Има две основни причини, към които всеки родител трябва да подходи с изключително внимание и отговорност: 

1. Децата, които заспиват късно, са по-склонни към проява на агресивно поведение,
стават по-раздразнителни и тревожни, нарушава се концентрацията им, показват затруднения в процеса на обучение. В най-лошият късното лягане и непълноценният сън могат да отприщят редица психологически проблеми. 
2. В детството организмът расте не с дни, а с часове. Това се отнася както до физическото, така и до психологическото развитие. В първите години от живота си детето получава и усвоява огромно количество информация с невъобразимо бърза скорост. Всичко това се дължи на един изключително ценен за пълноценното развитие на детето хормон, който действа основно през нощта – а именно хормонът на растежа – мелатонин. Няколко важни думи за мелатонина Наричан още хормон на съня, мелатонинът се произвежда предимно на тъмно и най-вече докато спим. Ето защо, като родители, за да осигурим така необходимия и важен за растежа на малкото човече хормон, трябва да се погрижим детето да заспива не по-късно от 10 часа вечерта и да не допускаме
това да се случва в по-късните часове на денонощитието А най-доброто време за производство на мелатонин е именно времето преди полунощ. Затова ако детето си е легнало много по-късно от 9 вечерта, в неговия организъм се нарушава производството на този хормон и се намалява времето, за което той би могъл да изпълни своите функции. До какви негативни последствия може да доведе непълноценното производство на мелатонин - Дефицитът на този хормон в детския организъм може да доведе до понижение и дори до срив на физическата активност на детето. - От друга страна късното лягане вечер може да провокира обратната реакция – да провокира хиперактивност, която от своя страна да доведе до нарушение на психологическата устойчивост. - Късното заспиване влияе негативно и върху развитието на интелекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар