сряда, 21 юни 2017 г.

Как се хранят жените от племето мурси?

Жените мурси са разпознаваеми  - долните им устни се красят от огромни чинии.
Поинтересувахме се какъв е произходът на тази традиция и по какъв начин се хранят представителките на женския пол в племето мурси.
Отговорът дава писателят, историк и професионален пътешественик Инна Метелская-Шереметева.

Отивайки за първи път в Етиопия, Инна решава да се подготви добре за очакващото я.
За племето мурси се носят най-различни информации. Приписват им се магьосничество, агресивност, канибализъм и различни обичаи, които увреждат части от тялото.

Вижте още: Езикът, в който няма думи за числа и цветове.

Разбира се, за нея е известна и практиката да се слагат чинии в долната устна на жените. В същото време мъжките тела са изпъстрени от белези - те са направени в чест на убитите врагове.
За Инна действителността е друга.
Съвременните мурси са напълно адаптирани към пазарната икономика.
Част от старите им ритуали обаче са се запазили.

Например, прословутата чиния деби и до ден-днешен се поставя в долната устна на част от жените. Тази практика изглежда странна. Добре де, страховита.
Инна успява да разбере какъв е произходът на тази традиция.
Това увреждане е начин, дори опит на местното население да се предпази от робство. То няма нищо общо с духове или ритуали. Стремежът към свобода ги кара да започнат я практикуват. Впоследствие се превръща в тяхна запазена характеристика.
Едно време, за да опазят дъщеря си от робство, родителите се стараели да я направят максимално грозна. Рязали й косата, слага ли й чиния в долната устна. При масаите пък се пробиват по подобен начин ушите.
Първоначално се слагали дървени чинии. Диаметърът постепенно се увеличавал и достига до размерите, които виждате на снимките.
Така след време всяко момиче се превръщало в страшилище и то с гола глава.

И днес жените от племето мурси продължава да слагат чинии в долната си устна. Понякога го правят срещу заплащане заради туристите.
А как се хранят?

Махат чинията. Само че устната им така увисва, че гледката е ужасна. Затова жените се хранят самостоятелно, на места, където никой няма да ги види.

Често се налага да пъхат храната (която е под формата на каша) директно в гърлото си, защото нямат зъби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар