сряда, 27 август 2014 г.

Интересни и любопитни факти за сладоледа.


Интересни и любопитни факти за сладоледа.


Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт – сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.
В Европа Марко Поло е донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.
В Италия става любимо блюдо в знатните домове , като му добавяли мляко, сметана, захар, аромати и дори цветя – сладоледа „Асорти „.
Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. , а австрийците измислили шоколадовия сладолед. В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници.
Доли Мадисън, жената на американския
президент Джеймс Мадисън, поднесла сладолед на организирания бал по повод встъпването в длъжност на съпруга й през 1813 година.
През 1846 г. е измислен ръчния фризер – въртейки ръчката на фризера, той разбърква съда със сладолед в слой от сол и лед, докато не се замрази сладоледената смес. .
През ХІХ век, е измислена машината за сладолед. През 1904 година в Сент-Луис на изложба е демонстриран първият автомат за вафлени кофички за сладолед и е наричан “ кифличката на ескимоса „. След 4 г. се произвежда и сладолед на клечка.
Якоб Фусел започнал серийно производство на сладолед в Северна Америка в Балтимор, Мериленд през 1851 година – бащата на американската сладоледена индустрия. Около 1926 година бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие.
Най-скъпият сладолед в света, продаван в Ню Йорк и вписан в Книгата на Гинес, струва 1000$. Той е украсен с листенца от 23-каратово злато и не е по джоба на всеки.Под шапката от благороден метал се крият пет топки ванилов сладолед, свежи екзотични плодове и венецуелски шоколад. Лакомството се сервира с чашка десертен хайвер и лъжичка, покрита с 18-каратово злато.