четвъртък, 4 декември 2014 г.

Воден свят или къде и как ще живеят хората след 200 г.

Воден свят или къде и как ще живеят хората след 200 г.


Архитектурни компании мощно творят проекти за плаваща инфраструктура





За последните 100 години морското равнище се е увеличило с 20 сантиметра и тази тенденция вероятно ще продължи заради глобалното затопляне в земния климат. Според последни данни към 2100 година световният океан ще е с 2 метра по-дълбок, а това вече е заплаха за начина на живота на милиони хора, пребиваващи в крайбрежните зони по цялото земно кълбо, пише Discovery News.  

Водните апартаменти 

Waterstudio строи „Цитаделата" – първия в света плаващ жилищен комплекс, разположен в Нидерландия. Става дума за 60 суперлуксозни апартаменти, увенчани със „зелени" покриви. Според проектантите, тези домове, ще са с 25% по-ефективни от наземните, тъй като охлаждането ще се осъществява за сметка на подводни тръби, по които студената вода ще се качва в жилищата. Апартаментите с алуминеви фасади ще са разположени върху плаващ бетонен фундамент. Мост ще свързва жилищния комплекс с това, което е останало от континента. Икономическата изгода от този футуристичен проект в крайна сметка може да промени съществуващите норми и изисквания за жилищна сграда.



Снимка: Koen Olthuis, waterstudio.nl  


Хидропонни ферми

Sealeaf са плаващи хидропонни системи, с които се оборудва фермата в един бъдещ воден свят. Те могат да осигурят на стопаните си пресни плодове и зеленчуци, произведени без да се използва почва. Системите за фермата са разработени от Innovative Design Engineering. В специални самоподдържащи се камери могат да се добиват различни селскостопански култури, което ще намали зависимостта на потребителя от внос на скъпа продукция. При отглеждането на растенията се използват същите природни елементи, познати от традиционното земеделие, но предимството е, че няма нужда от торове и препарати, както и опасност от плевели или вредители, които нападат растенията от почвата. Всеки модул разполага с контейнер, в който се събира дъждовна вода, както и слънчеви панели за поддръжка на благоприятна растителна среда, в която ще се произвеждат неголеми количества плодове и зеленчуци. 


Снимка: swolzak.wix.com  


Слънчева централа

В Япония е изградена първата в света плаваща слънчева ферма – електроцентралата Kagoshima Nanatsujima Mega Solar Power Plant, която стартира през ноември миналата година край бреговете на западния остров Кюсю. 70-мегаватната електроцентрала по предварителни разчети трябва да захрани 22 000 домакинства и да намали вредните емисии на парникови газове с 25 000 тона годишно.

Компанията за високи технологии Kyocera действа съвместно с IHI Corporation и Mizuho Corporate Bank върху проекта на стойност 280 милиона долара, който се вмества в националната рамка за стимулиране на инвестиции в чиста и възобновяема енергия след катастрофата във Фукушима.


Снимка: kyocera.com  


АЕЦ 

Въпреки разклатената репутация на атомната енергетика, Русия уверено върви към строителството на първата в света плаваща атомно-електрическа централа, която трябва да бъде завършена към 2019 година. По проекта работят заедно «Балтийский завод – Судостроение» и държавната атомна енергийна компания «Росэнергоатом». АЕЦ «Академик Ломоносов» ще има два неголеми ядрени военно-морски реактора КЛТ-40. Очаква се „Ломоносов" да произвежда до 70 мегавата електроенергия, която ще е достатъчна за осигуряване на ток, топлина и прясна вода на около 200 000 жители. Работата върху дългия почти 150 метра кораб стартира през 2007 година. След като заработи, централата ще дава ток на градовете Северодвинск и Севмаш. Обещанието е да се използва слабообогатен уран, в съответствие с изискванията на Международната комисия за атомна енергетика. 


Снимка: atomic-energy.ru  


Подводен град 

Лондонският дизайнер Фил Поли през последните две десетилетия е проектирал самоосигуряващ се подводен град Sub-Biosphere 2, предназначен за акванавти, туризъм, за целите на океанографията и продължителното пребиваване на хора, животни и растения под водата. Градът разполага с централен базисен биом и още осем прилежащи жилищни биома. Централният биом управлява останалите жизнени системи на биосферата. От него идват чистия въздух, водата, храната, токът. Банка за семена и отглеждане на хидропонни култури ще осигурява храната на всички жители.

Централната структура ще има 40 етажа над водата и 20 подводни. Осемте съпътстващи биома са с по 10 етажа над и 10 – под водата. Биосферата ще е разположена на дъното на морето и радиусът й ще е колкото три футболни игрища.


Снимка: philpauley.com  


Океански научно-изследователски плавателен съд 

Наричат я водния аналог на международна космическа станция. Sea Orbiter е конструирана от знаменития френски архитект Жак Рожер. Представлява плаваща лаборатория за изследване на климата, морската флора и фауна, природните ресурси. 170-футовият съд ще използва за предвижване както вятъра така и морските течения. Две трети от Sea Orbiter ще са под водата. Оборудван е със система за хващане на риби с цел изучаване на пелагическата протоплазма, биоразнообразието при планктона и популацията на водните животни.

Макар от старта Sea Orbiter да са минали вече 10 години, предшествани от още 30 години изследвания, този проект и до днес не е осъществен.


Снимка: seaorbiter.com