Учените може би най-сетне имат отговор на въпроса защо по-малко от очаквания брой звезди се формират от междузвезден прах. Досегашните компютърни модели показваха, че почти цялото вещество от газово-праховите облаци ще се превърне в звезди след изстиването си. На практика обаче, наблюденията показват, че всъщност само малка част от този материал се превръща в звезди. Което е и причината международен екип, воден от CalTech да се опита да направи по-точен компютърен модел.


След задълбочена работа със суперкомпютъра NFS Stampede, учените открили, че звездното формиране не е локализиран феномен, а се влияе от много фактори във Вселената като експлозии на свръхнови, космическа радиация, газове и дори звездната светлина. Изследователите създали своя нов модел като симулирали звезди и свръхнови само на няколко светлинни години разстояние от мястото на формиране на новата звезда.


След това те са настроили модела, включвайки физични закономерности, които са липсвали при предишните симулации. Когато са пуснали симулацията през хилядите процесори на Stampede, учените са получили целия модел доста по-бързо от очакваното и открили, че формирането на млади звезди прилича на миниатюрна галактика – много малка част от материала вътре се превръща в реалната звезда.


Обещаващия резултат може да помогне на астрономите да разберат по-добре физиката, която стои зад формирането на звезди и галактики, а сега екипът се е насочил към създаването на модел на цяла галактика и то не каква да е, а такава, която има супермасивна черна дупка в центъра си.


Раждане на звезда