събота, 3 януари 2015 г.

Халвата - здравословно лакомство


Халвата - здравословно лакомство.


Халвата е лакомство, което хората, които целят да отслабнат, не си позволяват често, но специалистите по хранене твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението.

Халвата е богата на
протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини.

Семената от слънчоглед, фъстъци и сусам, от които се правят различните видове халва, съдържат витамини А, Е и витамини от група В.
Известно е, че те са необходими за растежа и зрението, за сърдечно-съдовата система, подобряват паметта и укрепват имунната система.

По тази причина халвата е особено полезна за израстващия детски организъм, още повече ако е изработена само от натурални продукти. Kaчествената халва трябва да бъде напълно суха, по нея да не е избила мазнина, да има влакнеста структура, която при консумация лесно се руши и топи в устата.

Важно е халвата да е прясна и да отговаря на технологичните изисквания за производство.

Полезна за организма е само халвата без вложени в нея допълнения, като: антиоксиданти, оцветители, изкуствени ароматизатори и емулгатори.

Независимо, че халвата е висококалоричен продукт, с терапевтични цели дори отслабващите могат да си позволят по 50 грама на ден, твърдят специалистите по хранене.

Желателно е това да става преди обяд. Така че, ако много ви се прияде нещо сладко, вместо вафла, можете да изядете 30-50 грама халва.

Zdrave.bg