Интересни факти за храните, които най-вероятно сте пропуснали.
Има много интересни факти за храните, които определено си заслужава да се знаят. Ето и някои от тях:
- Ябълките съдържат 25% въздух. Затова и не потъват във вода.
- Ябълките, картофите и лука имат eднакъв вкус, но ароматите им придават друго усещане.
- Авокадото има най-голямо съдържание на протеини и мазнини от всички плодове, като повечето от мазнините са от по-здравословния ненаситен вид.
- Морковите първоначално са били лилави на цвят. Те стават оранжеви през 17-ти век с по-нови сортове.
- Целината съдържа по-малко калории, отколкото са необходими за нейното храносмилане.
- Шампанското съдържа 49 милиона мехурчета в една бутилка и има налягане три пъти по-високо от това на гума на кола.
- Черешите са от биологичното семейство на розите.
- Дъвченето на дъвка стимулира сигнали в учебния център на мозъка и по този начин спомага за съхраняването на паметта с напредването на възрастта.
- Пеперудите изпробват вкуса на предметите с краката си.
- Зелето съдържа 91% вода.
- Патладжаните всъщност са плодове и ботанически се класифицират като такива.
- Яйцата съдържат повечето познати ни витамини с изключение на витамин С.
- Рибата се сервира с лимонови резенчета още от Средновековието, когато хората са вярвали, че лимоновият сок ще разгади всечки инцидентно погълнати кости.
- Лимонът съдържа повече захар от ягодите.
- Лукът е кръстен на латинска дума, означаваща голяма перла.
- Фъстъците са една от съставките на динамита.
- Крушата е плод, който зрее отвътре навън.
- Ананасът е международен символ на гостоприемството.
- В Япония разпиляването на солта се смята за добър късмет.
- Ягодата е едниственият плод, чиито семена се намират във външната кожа.
- В миналото доматите са били считани за отровни.
- Белият шоколад не е истински шоколад, защото не съдържа шоколадов ликьор. Вместо това е направен от захар, какаово масло, сух екстракт от мляко, лецитин и ванилия. Zdrave
Няма коментари:
Публикуване на коментар