вторник, 10 февруари 2015 г.

Интересни факти за храните, които най-вероятно сте пропуснали.


Интересни факти за храните, които най-вероятно сте пропуснали.

Има много интересни факти за храните, които определено си заслужава да се знаят. Ето и някои от тях:

  • Ябълките съдържат 25% въздух. Затова и не потъват във вода.

  • Ябълките, картофите и лука имат eднакъв вкус, но ароматите им придават друго усещане.

  • Авокадото има най-голямо съдържание на протеини и мазнини от всички плодове, като повечето от мазнините са от по-здравословния ненаситен вид.

  • Морковите първоначално са били лилави на цвят. Те стават оранжеви през 17-ти век с по-нови сортове.
  • Целината съдържа по-малко калории, отколкото са необходими за нейното храносмилане.
  • Шампанското съдържа 49 милиона мехурчета в една бутилка и има налягане три пъти по-високо от това на гума на кола.

  • Черешите са от биологичното семейство на розите.

  • Дъвченето на дъвка стимулира сигнали в учебния център на мозъка и по този начин спомага за съхраняването на паметта с напредването на възрастта.

  • Пеперудите изпробват вкуса на предметите с краката си.

  • Зелето съдържа 91% вода.

  • Патладжаните всъщност са плодове и ботанически се класифицират като такива.

  • Яйцата съдържат повечето познати ни витамини с изключение на витамин С.

  • Рибата се сервира с лимонови резенчета още от Средновековието, когато хората са вярвали, че лимоновият сок ще разгади всечки инцидентно погълнати кости.

  • Лимонът съдържа повече захар от ягодите.

  • Лукът е кръстен на латинска дума, означаваща голяма перла.

  • Фъстъците са една от съставките на динамита.

  • Крушата е плод, който зрее отвътре навън.

  • Ананасът е международен символ на гостоприемството.

  • В Япония разпиляването на солта се смята за добър късмет.

  • Ягодата е едниственият плод, чиито семена се намират във външната кожа.

  • В миналото доматите са били считани за отровни.

  • Белият шоколад не е истински шоколад, защото не съдържа шоколадов ликьор. Вместо това е направен от захар, какаово масло, сух екстракт от мляко, лецитин и ванилия.            Zdrave

Няма коментари:

Публикуване на коментар