неделя, 1 март 2015 г.

Опитомени преди 8000 години: Днес е световният ден на котките


Опитомени преди 8000 години: Днес е световният ден на котките.


8 август е международният ден на котките.

В България е известна и още една дата в тяхна чест - 1 март.

Сладките питомници са превзели холната ни гарнитура,
буквално целия ни дом, както и значително интернет пространство.

Над 100 000 фенове ги преследват в туитър. В youtube има неизброими абонаменти за номерата на една или друга прочута котка, както и котешки предавания.

Във връзка с това немският таблоид "Билд" организира конкурс за най-смешни котешки клипове и дарява по 1000 евро на победителя, който изпрати най-хубавото клипче.

От 3500 години насам котката винаги е заемала специално място в живота на хората. В Древен Египет котките били обожествявани, а убийството им се заплащало със смърт.

През Средновековието обаче църквата ги смята за съюзници на Сатаната. Именно тогава се зараждат суеверията за черната котка, която носи нещастие.

Днес котката отново е смятана за добър приятел на човека и е най-разпространеният домашен любимец след кучето.

В Япония, например, почти на всяка витрина може да се види така наречената манеки неко, в превод - приветстваща котка. Манеки неко повдига и сваля лапички и хипнотизира с погледа си минувачите. Там тя се смята за талисман, който носи пари и клиенти.

Българските звезди и техните котки


По случай днешния Международен ден на котката родни звезди ще почерпят пухкавите си приятели със специални вкуснотии.

Котаракът на Калин Вельов носи атрактивното име Мочо. Персийският екземпляр е загубил едното си око в уличен бой. За шестгодишния домашен любимец се грижи и Милена, сестрата на Калин. Мочо вече е и лице на кампания за ваксинация на събратята му, стартирала на 25 юни.

В същата фотосесия се включиха и други родни фенове на животните - Лора Караджова, Ваня Щерева, Снежана Макавеева. Но по време на фотосесията котката на актрисата от "Под прикритие" се стреснала от светлините на прожекторите и демонстративно отказала участието си. За сметка на това пък е прокарала път към славата за своите четири бебета, които са се справили страхотно с позирането и вече от месец и половина имат нови стопани.

Лора Караджова се грижи за британския котарак Мачо, а Ваня Щерева - за Лора.

Най-известният собственик на котка обаче е Дичо. Бившият вокал на Д2, който всяко лято пуска котва в Синеморец, води и писаната си там. Заедно с приятелката си Карина въртят ресторанта "Синьо лято".

Любопитно за котетата:

1. Опитомяването им започва преди 8000 години.
2. Най-големите домашни котараци са от породата менска енотова и тежат до 11 кг.
3. Котките са едни от най-умните животни и възприемат човешките чувства и настроения. 4. Спят между 12 и 14 часа на ден.
5. Отпечатъкът от носа на котката е уникален, също както този на пръстите и зениците при човека.
6. Котките могат да бъдат научени как да ползват тоалетна. Урината им свети при ултравиолетово осветление. Това е добър начин да разберете дали домашният ви любимец се е изходил някъде в дома.
7. Зрителният обсег на котките е 220 градуса, докато при хората той е едва 180. 8. Обонянието им е 14 пъти по-силно от човешкото.
8. Макар и доста по-малки, котките имат 230 кости, с 24 повече от хората. Те са и по-бързи от нас - максималната им скорост е около 48 км/ч, докато Юсейн Болт тича с не повече от 45 км/ч. Да не говорим, че гепардът, който е от семейство котки, е най-бързото сухоземно животно - може да развие над 110 км/ч. Телесната им температура е около 38-39 градуса.
9. Котките са и любими анимационни герои - припомнете си само „Том и Джери", „Гарфийлд", „Top Cat", „Цар Лъв" и „Котаракът в чизми".