Какво показват цветовете на плодовете и зеленчуците?
При хранене с различно оцветени плодове и зеленчуци, ще получиш най-доброто от всички ползи за здравето. Всеки плод или зеленчук с различен цвят съдържа уникални компоненти, които са от съществено значение за здравето ти.Червените плодове и зеленчуци
Червеният цвят на тези плодове и зеленчуци се дължи на съдържанието на ликопен в тях. Ликопенът е антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в организма. Той е известен с това, че подпомага паметта и намалява риска от някои видове рак. Примери за плодове и зеленчуци, богати на ликопен, са :доматите, дините, розовият грейпфрут и гуавата. Ликопенът става още по-силен при готвене. Храни с високо съдържание на ликопен са: доматената супа, доматения сос, доматеното пюре, соса за спагети и др.
Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци
Те са пълни с каротиноиди, витамин С и много други хранителни вещества, които имат роля при защитата на нервната система, за здравето на очите и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Бета-каротинът, който се преобразува от тялото във витамин А, играе важна роля за поддържане на здравата кожа, както и за подсилване на имунната система. Заедно с магнезия и калция, той помага за изграждането на силни кости.
Цитрусовите плодове,
Зелените плодове и зеленчуци
Зелените плодове и зеленчуци са богати на фибри, фолиева киселина, лутеин, зеаксантин, калций, бета-каротин и витамин С. Лутеинът, естествен антиоксидант, който се съдържа в зелените зеленчуци и плодове, заедно с зеаксантинът помага за поддържане здравето на очите и понижаване на риска от развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата. Също така зелените листни зеленчуци съдържат фолиева киселина, която е много важна за бременните жени, тъй като намалява риска от вродени увреждания на бебето. Основните хранителни вещества, съдържащи се в зелените зеленчуци и плодове, предпазват от рак и високо ниво на лошия холестерол, регулират храносмилането и подобряват функционирането на имунната система.
Сините и лилавите плодове и зеленчуци
Освен че изглеждат страхотно, лилавите и сините плодове и зеленчуци са едни от най-здравословните храни, които можеш да ядеш. Сините и лилавите плодове и зеленчуци съдържат високи нива на антоцианини, мощни антиоксиданти, които предотвратяват множество болести. Антоцианините защитават клетките от окислително увреждане, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак. Тези плодове и зеленчуци
Бели плодове и зеленчуци
Въпреки липсата на цвят, здравословните ефекти на белите плодове и зеленчуци не са по-малко от тези на цветните им роднини. Всъщност, някои от хранителните им вещества не се намират в пъстрите плодове и зеленчуци. Белите плодове и зеленчуци съдържат химикал, наречен алицин, който е известен за понижаване на нивото на "лошия" холестерол, както и високото кръвно налягане. Те също така влияят много добре за подсилване на имунната система. Хранителните вещества в белите плодове и зеленчуци стимулират Б и Т-клетките, основните регулатори на имунната защита. Те също така намаляват риска от рак на дебелото черво, на простатата и на гърдата.
Най-вероятно никога не си се замислял защо плодовете и зеленчуците са различно оцветени. Но тези цветове говорят много за хранителните им качества. Важно е да разнообразяваш приема си на плодове и зеленчуци, за да извлечеш най-доброто от тях.