сряда, 15 юли 2015 г.

10 Малко известни факта за космическата надпревара.


Космосът – последната човешка граница. От хиляди години видът ни гледа към звездите и мечтае. С времето, тези мечти се превръщат в цели, а впоследствие целите стават повод за конкуренция. След войната и политическото напрежение, това става начина за начина за показване на
превъзходство и инженерна мощ и така довежда до началото на космическата надпревара.
В този лист сме ви подготвили 10 малко известни факта за космическата надпревара:

10. На 4 октомври, 1957г., СССР започва
т.нар. космическа надпревара с изстрелването на Спутник 1 – първият изкуствен спътник.

9. На 31 януари, 1958г., САЩ влиза в надпреварата със своя първи успешен спътник – Експлорар 1, който с помощта на научните инструменти на борда си открива пояса на Ван Ален.

8. На 16 юни, 1963г., СССР поставя още една първина – изпраща Валентина Терешкова, която става първата жена в космоса.


7. Всички знаем кой е първият човек на Луната, но дали знаете кой е последният? По време на последната лунна мисия – Аполо 17, Юджийн Сернан извършва последната лунна разходна – 11 декември, 1972г.


6. Джим Ловел е пъвият човек да лети до Луната, без да каца…(най-висшата форма на „Да отидеш до Рим и да не видиж папата.“)


5. Нещото, направило голямо впечятление на всички астронавти посетили Луната, е дистинктивната миризма на изгорял барут.

4. Когато астронавтите от Аполо 11 се върнали от първата успешна лунна мисия, прекарали 3 седмици в специално помещение поради притеснение, че на Луната повърхността може да има неизвестни организми, носещи потенциален риск за човечеството.


3. Космонавтите на СССР носели със себе си оръжия и то не, за да се пазят от извънземни, а просто не се знаело дали няма да се приземят на някое по-опасно място.

2. След първата успешна лунна мисия, където на повърхността на нашия естествен спътник се разходили 2-ма души, последвали още 5 мисии за още 10 разходки. Това прави броя на хората стъпили на повърхността на Луната общо 12.

1. Най-старият човек летял в космоса е Джон Гленн – на 77 годишна възраст.