сряда, 29 юли 2015 г.

15 факта за пръдните...



Не се смей, те са съвсем научни.


1. Всички хора пърдят. Това включва: филмовите звезди, свещениците, президентите, кралете и победителките в конкурси за красота.


2. Отделянето на газове не зависи от пола. Т.е., мъжете не пърдят повече от жените. Има индивидуални различия
в количеството газове, които отделят хората, но те не зависят от пола.

3. Един човек произвежда средно по половин литър газове на ден, които се разпределят средно в четиринадесет пръдни дневно.

4. Газовете в червата идват от няколко източника:
- от въздуха, който гълтаме
- от газовете, които влизат в червата чрез кръвта
- от газовете, които се получават от химични реакции в червата
- от газовете, произведени от бактериите, които живеят в червата.

5. Съставките на пръдните могат да бъдат доста различни. Сред тях най-често са: азот, въглероден диоксид, водород, метан.

6. Точният състав на газовете зависи от това какво е ял човек, колко въздух е глътнал, какви бактерии има в червата му и колко дълго е задържал газовете си.

7. Колкото по-дълго се задържат газовете, толкова по-голяма част от тях заема инертният азот. Причината е, че останалите газове се абсорбират обратно в кръвта през стените на червата.
Факти за пръдните
8. Колкото по-бързо яде човек и колкото повече въздух гълта, толкова повече кислород съдържат газовете му.

9. Учените смятат, че около 2/3 от хората имат газове с нулево съдържание на метан. При тези, които имат метан в газовете си, той идва от дейността на бактериите, а не от самия човешки организъм.

10. Най-миризливите компоненти на пръдните са водородният сулфид, химичните съединения, съдържащи сяра, и съединенията, богати на азот като скатол и индол.

11. Храните, които се свързват с особено миризливи пръдни, са яйца, карфиол, месо. Те съдържат сяра и това е причината за вонята на газовете след това. Бобовите растения от друга страна водят до големи количества газове, които обаче не са много миризливи.

12. Причината, поради която бобовите растения са прочути като предизвикващи газове, е че те съдържат определени захари, които човешкият организъм не може да преработи. Когато тези захари достигнат до червата, бактериите там ги преработват и произвеждат много газове.

13. Храни, прочути с това, че водят до газове, са още царевицата, зелето, млякото, хлябът, бирата, стафидите.

14. Хората, които имат лактозна интолерантност, не могат да преработват млечни продукти. Ако въпреки това консумират такива, това води до големи газове.

15. Количеството на газовете може да се намали, ако човек се старае да гълта по-малко въздух. Това става като яде по-бавно, дъвче със затворена уста и не се поглъща бързо храна и напитки.

За някои отделянето на газове е притеснително. За други то е професия:

Няма коментари:

Публикуване на коментар