неделя, 5 юли 2015 г.

Интересни факти за Слънцето.

Интересни факти за Слънцето.

Слънцето е най-големият и най-горещият обект в Слънчевата система. То е 99.8% от общата маса на Слънчевата системата. За да си представим по-нагледно големината на Слънцето, ето едно сравнение: трябват
1.3 милиона обекта с размерите на Земята, за да запълнят вътрешността на Слънцето.
Интересни факти:
Външния слой на Слънцето е с температура е 11 000 F, което е равно на
около 6093.3 °C. Ядрото на Слънцето е почти 2500 пъти по горещо – там температурата е средно 27 000 000 °F (14 999 982 °C). Енергията на Слънцето се произвежда от ядрени реакции. Всяка секунда Слънцето произвежда 386  билиона мегавата енергия! При отдалечаването й от повърхността, енергията е постоянно поглъщана и отдавана при по-ниски и по-ниски температури така, че до времето, когато достига повърхността, тя е главно видима светлина.
Слънцето и Земята
Големината и гравитацията на Слънцето са отговорни за това, че планетите в Слънчевата система се въртят около Слънцето. Планетата Земя не би могла да съществува без слънчевата енергия, но от друга страна тази енергия е и доста опасна за хората.
Слънцето ни зарежда със енергия, светлина и топлина. Гравитацията ни държи в орбитата на Слънцето. Заради слънчевата гравитация, планетите се въртят около Слънцето (в посока обратна на часовниковата стрелка) и същевременно всяка планета се върти около оста си (в посока на часовниковата стрелка). Заради тези процеси на Земята има ден и нощ.
Същевременно, обаче, човешката кожа е много чувствителна към висока температура и ултравиолетови лъчи, което води до много болести и смъртни случаи.
Факт е, че през януари Земята е най-близо до Слънцето. Но поради наклона на земната ос от 23 градуса северното полукълбо на Земята е по-отдалечено от Слънцето и там е зима. През зимата Слънцето е ниско над хоризонта и за по-малко време през деня, в сравнение с лятото. Слънчевите лъчи падат под голям ъгъл, при което за единица площ се пада малко количество енергия и се приема по-малко топлина. През лятото е обратно – денят трае по-дълго и Слънцето е високо над хоризонта, при което се приема по-голямо количество топлина.
sun-3
Слънцето и Луната
Формата на Луната сякаш се изменя всяка нощ. Въртейки се по своята
орбита около Земята в различните месеци, ъгълът между Земята, Луната и Слънцето се изменя: наблюдаваме това явление като лунни фази.
Слънце
Активността на Слънцето не е една и съща. В края на 17в. активността на слънчевите петна е била доста ниска. Това е довело до Малък Ледников Период в Северна Европа. Слънцето е увеличило своята дейност с 40% от възникването на Слънчевата система до сега.
Слънцето е на около 4,5 млрд. години. Досега то е използвало около половината от водорода в своята вътрешност. Следващите 5 милиарда години Слънцето ще привърши своето водородно гориво и ще се превърне в червен гигант – звезда, която е приключила ядрения синтез и започва изгарянето на хелия. Започвайки да губи маса, Слънцето ще се раздуе. Възможно е неговият диаметър да нарастне около 170 пъти. Заради загубата на маса неговото гравитационно поле ще се намали и орбитите на всички планети ще се разширят, а Меркурий, Венера и Земята ще бъдат унищожени.