събота, 15 август 2015 г.

10 причини да хапвате люто


Пикантната храна се харесва по целия свят, тъй като лютивият вкус прави много ястия още по-вкусни.  Широко разпространено е, че лютивата храна е вредна. В последни проучвания обаче тази теза е оборена. Лютивото носи много повече ползи за организма ни, отколкото вреди.
Вижте десет топ
причини, заради които можете спокойно да хапвате пикантна храна и да се радвате на
добро здраве.
1.       Помага да загубите тегло. Лютивите чушки съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма и кара тялото ни да гори повече калории, при това по-бързо. Това вещество повишава телесната температура и сърдечната честота. Хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, сравнено с другите.
2.       Полезно е за сърцето. Според новаторски проучвания лютото е полезно за сърцето. Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. Учените привеждат като аргумент, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък.
3.       Подобрява циркулацията. Лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Особено полезни за сърдечносъдовата система са лютите чушки, които имат в състава си и високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете.
4.       Против рак. Много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от раково заболяване. В някои от проучванията се съобщава за потискане на растежа на раковите клетки от капсаицина. В страните, където обичайно храната е богата на капсаицин, случаите на онкологични заболявания са по-малко, сравнено със средностатистическите данни. Примери за това за Мексико и Индия, където хората заболяват по-рядко от рак.
5.       Подобряват храносмилането. Лютивата храна увеличава кръвотока към стомаха, което прави храносмилането по-добро. Освен това капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването.
6.       Артрит. Американски изследователи докладват, че консумацията на люто води до облекчение на артритните болки. Някои от веществата в лютите чушки имат противовъзпалително действие, което допълнително помага при това заболяване.
7.       Настинка и грип. Капсаицинът ни кара да се потим повече, което облекчава тялото ни, когато сме болни. Освен това помага за отваряне на назалните синуси (отпушва носа).

Лютото лекува и удължава живота! А лютите чушки са оръжие в борбата с цигарите!

 8.       Помага при безсъние. Любителите на лютива храна заспиват по-бързо и по-лесно според австралийско проучване. Те се събуждат по-лесно, стават по-бързо от леглото и са по-енергични през деня.
9.       Подобрява настоението. Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение. Според смели учени можем дори да преборим леки форми на депресия с повечко люто.
10.   Подобрява дишането, помага при кашлица. Лютото действа като отхрачващо средство и се смята, че може да се отрази благоприятно на хора с астма, хроничен бронхит, емфизем, синузит и други респираторни заболявания.
Въпреки всички посочени ползи, консумирайте люто с мярка, особено ако имате много деликатен стомах или сте много чувствителни към люта храна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар