понеделник, 24 август 2015 г.

Историята на тази легендарна снимка.

Вероятно сте виждали тази снимка в интернет, но не знаете нейната ужасяваща история, водеща началото си от 1985 г. На снимката е 13-годишният Тайлър Кърк, отишъл на снимките на реклама на течен шоколад „Nutella“.
Момчето
трябвало да изиграе стандартна роля в сюжет, в който момче седи в двора на своя дом и отегчено дъвче ябълка. По-нататък по
сценарий родителите му се връщат от магазина с буркан „Nutella“ и той щастливо започва да маже шоколада върху филии хляб.
На снимачната площадка имало огромна кошница с червени ябълки – запас за неуспешните дубли. Станало така, че действието с ябълката се получило от втория опит и така почти цялата кошница била на разположение на екипа.
Рекламодателите били креативни хора и да ядат просто ябълки им изглеждало скучно занимание. Някъде в съседно студио те намерили спортен лък и започнали да стрелят по ябълките. На снимките бил и някой си Джейсън Адърли, който в колежа се бил занимавал професионално със стрелба с лък. У него се зародила идеята за фото-сюжет, състоящ се от две части: лицето на човек с ябълка на главата и същото лице с простреляна от стрелата ябълка. Серията от снимките трябвало да покаже различните емоции – страха преди изстрела и еуфорията впоследствие.
Недосетливият Тайлър, който дочул целия разговор, се съгласил доброволно да бъде „мишената“.
Сложили момчето до декоративното дърво, настроили обективите и направили първата снимка. Джейсън взел в ръцете една ябълка, но в главата му хрумнала идеята да направят и трета снимка, показваща надеждата в момчето. Тогава все още никой не виждал опасността. Джейсън се отдръпнал на 5 метра, дръпнал тетивата, стрелата хвръкнала и пронизала момчето право в челото. Фотографът заснел сцената, а миг по-късно Тайлър паднал мъртъв.
Джейсън Адърли бил осъден на 35 години затвор.
Тази история наистина вледенява кръвта във вените, но… тя е една фантастика. Не знаем кой болен мозък е измислил историята, но всъщност тази снимка е рекламен постер за маратон в Копенхаген.

Няма коментари:

Публикуване на коментар