Във всекидневието си
често използваме изрази, чийто произход обаче
не всички знаем. Какво значи да си с "ахилесова пета" или пък да ти казват "лъжливото овчарче"? Разберете:
Ахилестовата пета
Когато говорим за „ахилесовата пета“, всички имаме предвид едно и също – слабото място на човек, което може да е физическо или пък емоционално. Но знаете ли откъде произлиза този израз? Всъщност, от древногръцката митология и по-точно от историята за Ахил. Омировият герой от „Илиада“ е добре познат. Историята гласи, че майка му го е потопила в река Стикс и така той придобил нечовешка сила. И тъй като го държала за едното краче, именно петата на детето не попаднала в чудотворната вода. Така петата на Ахил била слабото му място. В битка с принц Прис Ахил бил ранен по петата и бил победен.
Лъжливото овчарче


Източник: ThinkStock/Guliver
Днес използваме този израз, обрисувайки хората, които се оплакват без да има защо и искат помощ без да им се налага. Лъжливото овчарче всъщност идва от басня на Езоп. На момчето му било скучно, докато пазело овцете по цял ден. За да разнообразява времето си, то често викало: „Вълк! Вълк“ и вдигало цялото село на крака. Хората се стичали при него, но с времето осъзнали, че то лъже постоянно. Един ден обаче вълк наистина нападнал момчето, но вече никой от селото не вярвал на номерата му и не
отишъл, за да го спаси.
Всички пътища водят към Рим




Източник: ThinkStock/Guliver
В древността всъщност имало нещо вярно. Римляните изградили около 80 хил. километра пътища до различни точки – от Британия, през Испания, та чак до Северна Африка. Днес някои от пътищата са останали, но разбира се има много нови. И не всички водят към Рим.
И още – от къде идва изразът „между Сцила и Харидба“ и кога употребяваме „кутията на Пандора“ - вижте във видеото.