вторник, 8 септември 2015 г.

Плаващите рибарски градове на Китай.

Плаващите рибарски градове на Китай.

Да живееш в плаваща къща звучи като сюжет на филм. За около 7000 рибари в китайската провинция Фудзиен обаче това не е филм, а
начин на живот.
Всичко започнало преди 1300 години
, по време на династията Тан, когато местните рибари във Фудзиен се заселили на своите рибарски кораби, за да избегнат бушуващата на сушата война. И останали да живеят там.
Наричат Танка “народ от лодките” или “морски цигани”. Те и до днес продължават да се занимават с риболов. Някои от рибарите живеят на сушата, но други продължават да живеят на лодки или плаващи домове по същия начин, по който са го правили прадедите им. Те отказват да променят начина си на живот, отхвърлят модерните удобства и предпочитат да живеят в океана.
На Танка се гледа като на друга класа хора и до преди основаването на Китайската народна република не им се позволявало да стъпват на сушата. Целият им живот и всичките им ритуали - от сватби до погребения - се случвал в океана.
През последните години нещата се променят и някои рибари се заселват на сушата, но все още има много, които предпочитат своите плаващи домове.
Плаващите рибарски градове на Китай