петък, 4 декември 2015 г.

Аплодисменти за молците!

За разлика от братовчедите им пеперудите, молците са пренебрегвани, а често дори мразени и обвинявани за съсипаните дрехи. Неоправданият страх от тях дори си има име – мотефобия. Това обаче е нечестно. Молците могат да бъдат дори по-красиви от пеперудите, и определено по-полезни.

Според проучване на дружеството за защита на пеперудите (в това число и молците), в Англия са познати около 2 500 вида молци, като едва 2 от тях ядат дрехи. Молците предпочитат мръсни предмети на необезпокоявани места. Така че, ако пуловерът ви е наяден, това означава само едно – не е бил носен, при това най-вероятно изобщо.
Разбира се, съществуват и видове молци, които са вредители по различни житни култури, но това са само изключения.
Виж  още : Животни и насекоми.

Молците имат невероятни окраски, също както и пеперудите. Някои са с ярки жълти цветове, други като сребристия молец могат да бъдат объркани с изсъхнало листо, а някои имат невероятни имена, като молеца merveille du jour (чудото на деня).
красив молец
Молците играят важна роля в екосистемата, в която живеят, особено за опрашването на растенията. Повечето видове молци като възрастни се хранят с нектар, като по този начин пренасят прашец от цвят на цвят. Те изпълняват тази важна роля на всички континенти, освен Антарктида. Според проучвания, молците са втори по важност за опрашването на растенията, след пчелите.
Молците са познати като опрашващи на много видове кактуси в Северна Америка, както и много орхидеи и лилии.
Аплодисменти за молците! (2)
Много птици и прилепи се хранят основно с молци. Гъсениците на молците пък са основна храна за млади птици през пролетта, като една птица изяжда около
35 милиарда гъсеници за година. Особено важен е вид зимен молец, чийто ларви достигат стадия на гъсеница точно по времето, когато се излюпват малките на птиците.
още един молец
Един специален вид молец, Bombyx mori, дори е опитомен с търговска цел, и е в основата на глобална индустрия. Когато изгражда какавидите си, този молец произвежда стотици метри влакно, от което се прави висококачествена коприна.
А така обичаните пеперуди всъщност са малко подсемейство на молците.
Източник: theguardian.com