сряда, 3 февруари 2016 г.

Ето няколко интересни факти за очите, които ще ви изненадат.

Очите ни - прозорец към света и огледало на нашата душа. Но колко добре знаем нашите очи? Знаете ли, че как да  оцените очите си? Или колко нюанси на сивото, сме способни да видим? Знаете ли, че кафявите очи - това са  сини очи с кафяв слой отгоре?
Ето няколко интересни факти за очите, които ще ви изненадат.

Цвят на очите на човека

1. Кафявите очи всъщност са сини с кафяв пигмент. Има дори лазерна процедура, която позволява да превърнете кафявите си очи в сини завинаги.
2. Зениците на очите се разширяват с 45 процента, когато гледате този, когото обичате.

3. Роговици на човешкото око е подобна на роговицата на акулата, затова последната се използва като заместител при операция на очите.

4. Вие не можете да кихнете с отворени очи.
5. Нашите очи могат да различат около 500 нюанса на сивото.
6. Всяко око съдържа 107 млн. клетки, и всички те са чувствителни към светлината.
7. Всеки 12-ти представител на мъжкия пол е далтонист.
8. Човешкото око
вижда само три цвята: червен, син и зелен. Други цветове са комбинация от тези цветове. 9. Диаметър очите ни е около 2.5 см и тежат около 8 грама.

Строеж на очите на човека



410. От всички мускули на нашето тяло, мускулите, които контролират очите ни са най-активни.
11. Очите ви винаги остават със същия размер като този при раждането, а носът и ушите никога не спират да растат.
12. Само 1/6 от очната ябълка е видима.
13. Средно през целия си живот, ние виждаме около 24 милиона различни изображения.

14 . Вашите отпечатъци на пръстите имат 40 уникални характеристики, а ирисът - 256. Именно поради тази причина , на сканирането на ретината се използва за целите на сигурността.
15 . Хората казват, че " нямаш време да мигнеш дори с окоъо си ", тъй като това е най-бързият мускул в тялото . Мигането трае около
100-150 милисекунди , и вие можете да мигнете 5 пъти в секунда .
16 . Очи ни обработват около 36 000 бита информация на час .
17 . Очите ни фиксират около 50 неща в секунда .
18. Очите ни мигат средно по 17 пъти в минута , 14 280 пъти на ден и 5,2 милиона пъти на година .
19 . Идеална продължителност на зрителния контакт с човек, когото срещате за първи път, е 4 секунди. Толкова е необходимо, за да определите какъв цвят са очите му .

Мозъкът и очите


20. Виждаме с мозъка си, а не с очите. В редица случаи, когато лошото зрение е замъглено причината не е в очите ,а в зрителната кора на мозъка.
21. Изображенията, които се изпращат в нашия мозък, в действителност са обърнати.
22. Очите използват около 65 процента от ресурсите на мозъка. Това е повече от всяка друга част на тялото.
23. Очите започнали да се развива преди около 550 милиона години. Най- прости очи са имали едноклетъчните животни.
24. Всяка мигла живее около 5 месеца.

25 . Маите смятали кривогледите за привлекателни и се опитали да направят децата си кривогледи .
26 . Очите на октопода нямат сляпо петно , те са еволюирали отделно от другите гръбначни животни.
27 . Преди около 10 000 години всички хора са имали кафяви очи , докато в човека, живял в региона на Черно море, не се появила генетична мутация, която довела до появата на сини очи .

28 . Гънките , които се появяват в очите ни се наричат " плаващо помътняване . " Това сенки върху ретината с малки нишки протеин вътре в окото .
29 . Ако запълните със студена вода ухото на човека , очите се отклоняват в посока на противоположното ухо . Ако напълните с топла вода ухото , очите се отклоняват към същото ухо. Този тест , наречен " калорична проба" се използва за да се определи мозъчно увреждане .

Признаци за заболяване на очите


30 . Ако на снимката, направена със светкавица само едното ви око е червено , вероятно имате тумор на очите. За щастие , вероятността на излекуване е 95 процента .
31 . Шизофренията може да се определи с точност на 98.3% с конвенционален тест за движение на очите . 32 . Хора и кучета - единствените, които търсят визуален отговор в очите на другите , кучетата правят това само в контакт с хората .
33 . Около 2 процента от жените имат рядка генетична мутация , при което у тях се наблюдават допълнителни конуси на ретината . Това им позволява да виждат 100 милиона цвята .

34. Джони Деп е сляп с лявото си око и късоглед с дясното.
35. Регистриран е случай на сиамски близнаци от Канада, които имат общ таламус. Благодарение на това те можели да чуват мислите си един на друг и да виждат през очите на другия.

Факти за очите и зрението


36 . Човешкото око може да прави плавни ( не прекъсвани ) движения само при гледане на движещ се обект. 37 . История за Циклопа се появила благодарение на народите от средиземноморските острови , които са открили останките на изчезнали слонове -джуджета . Черепът на слона бил два пъти по-голям от човешкия
, и централната носна кухина погрешно била считана за очна .
38 . Космонавтите не могат да плачат в космоса благодарение на гравитацията. Сълзи се съберат в малки топчета и се захващат от окото.
39 . Пиратите използвали превръзка на окото си, за да могат бързо да адаптират зрението си над палубата и под нея. По този начин, едното око привиквало към ярката светлина , а другото към замъглената.

40 . Светкавици, които виждате в очите си , когато ги триете , се наричат " фосфени " .
41 . Има цветове, които са твърде сложни за човешкото око , и те се наричат „невъзможни цветове. "
42 . Ако сложите двете половини на топчета за пинг - понг на очите си и погледнете към червена светлина , слушайки радио , настроено с шум , то у вас ще се появят ярки и сложни халюцинации . Този метод се нарича процедура на Ганцфелд .
43 . Виждаме определени цветове, тъй като това е единственият спектър на светлината , който преминава през водата - областта, където са се появили очите ни. Не е имало никакви еволюционни причини на земята, за да се виждат по-широкия спектър .

44 . Астронавтите мисия на Аполо разказвали, че виждали светкавици и ивици светлина, когато си затваряли очите . По-късно се оказало, че това е предизвикано от космическата радиация, облъчвала ретината им извън земната магнитосфера .
45 . Понякога хората, страдащи от афакия - липса на леща , съобщават за това, че виждат ултравиолетовия светлинен спектър.
46 . Пчелите в очите си имат влаканца. Те им помагат да определят посоката и скоростта на полета .
47 . Около 65-85 процента от белите котки със сини очи са глухи .
48 . Един от пожарникарите от Чернобил кафявите очи станали сини поради получената силна радиация . Той починал две седмици по-късно от радиационно отравяне

49. За да виждат нощните хищници, много видове животни (патици, делфини, игуани) спят с едно отворено око. Едната половина на мозъчното им полукълбо спи, докато другата е будна.
50. Почти 100 процента от хората