петък, 11 март 2016 г.

21 от най-големите митове, които не са истина:


В науката и не само съществуват общоприети митове, които се тръбят и разнасят навсякъде до такава степен, че всички ги приемат като истина. Истината обаче, е че те не са истина. Яко, нали? Да не губим повече време в приказки, а да преминем направо на  въпроса.

Ето 21 от най-големите митове, които не са истина:
1. Езикът не разполага с отделни зони, които да отговарят за различните вкусове на храната и напитките, които приемаме през устата – сладко, кисело, горчиво, лютиво и прочие.

2. Вентилаторите убиват през нощта? Този мит се е зародил в Южна Корея, но да си го кажем сериозно. Единственият шанс вентилатор да ви нарани е, ако си легнете с него. Същото важи и за някои жени.

3. Акулите хващат рак, независимо, че всички казват, че това не е така.

4. Черните дупки въобще не са дупки, а просто големи обекти, които разполагат с огромни количества гравитационно придърпване.

5. Да не будим ходещите на сън? Точно обратното! Да, може би ще са объркани, ако ги събудим в подобен момент, но това едва ли ще ги убие. По-вероятно е да се наранят, ако ги оставим така.

6. Наполеон е нисък. Да, ама не! Наполеон е бил с ръст над средния за френските мъже по това време.

7. Биковете мразят червено. Чудно ни е как става това при положение, че те не разпознават цветове. При игрите с тях, те реагират на размахването на човека срещу тях, което е сигнал за заплаха.

8. Не, Великата Китайска Стена не се вижда от космоса. Спрете да повтаряте това!

9. Бананите растат на дърво. Истината обаче е, че те растат на билкови растения,
които наподобяват дървета, но все пак не са.

10. Спрете да слагате олио, за да не залепва пастата Ви. То не помага за това, а действа против образуването на пяна и кипването.

11. Популярните шапки с рогове на викингите не са от действителността. Те са направени през 19. век за опера на Вагнер!

12. Не докосвайте птичка, за да не се откаже майка й от нея. Птиците имат доста слабо обоняние. Те няма как да усетят аромата на човек и просто така да оставят бебето си.

13. Айнщайн се е провалил в математиката. Айнщайн е бил добър в математиката, и то много. Единственият му провал е на входен изпит за училище.

14. Златките рибки помнят по 3 секунди. В реалността помнят по 3 месеца – доста повече от болшинството политици.

15. Коланът на целомъдрието не е създаден, за да възпира хората от консумиране на любовта им, а като превенция за опасна мастурбация.

16. Бръсненето прави брадата по-буйна. Реалността е, че тя не е нито по-дебела, нито по-тъмна, нито каквото и да е било. Причината да изглежда така е, че вече не е скосена.

17. Лява и дясна половина на мозъка – няма такова разделение. Лявата половина може да се научи да прави неща, които „принадлежат на дясната“ и обратно.

18. Използваме 10% от мозъка. Една от най-неразбраните метафори. Мозъкът работи в определени пропорции при определени дейности, но това не значи, че неговите клетки не са важни в този си вид.

19. Дяволът не е господар на Ада. Никъде в Библията това не се споменава.

20. Алкохолът може да убива мозъчни клетки. Да, но само, ако разчитате главно на алкохол за набавяне на нужните ви калории.

21. Дъвката има нужда от 7 години, за да се разгради?! Когато тя отиде в стомаха, частта, която е дъвчаща, въобще не се смила и директно излиза от организма. Останалите част от дъвката се обработват от тялото без проблем.                                                         Подбрал Цветан Славчев