понеделник, 4 април 2016 г.

13 държави, в които те убиват, ако си атеист.

Често се твърди, че светът става все по-светско място. Само миналата седмица Дейвид Камерън предизвика остра реакция, когато използва своето послание по случай Великден като повод да опише Великобритания като "християнска страна".

Критиците посочват, че само 30 на сто от хората във Великобритания описват себе си като религиозни, което прави Великобритания една от най-религиозните страни в света.
53% от хората казват, че не принадлежат към никоя вяра, а 13 на сто твърдят, че са абсолютни атеисти.
Все пак, въпреки разпространението на атеизма и хуманизма във Великобритания, много може да се изненадате да разберете, че да си атеист да бъде въпрос на живот и смърт по целия свят.
В тринадесет страни, можете да бъде осъден на смърт за липсата на вяра:
1. Афганистан
2. Иран
3. Малайзия
4. Малдиви
5. Мавритания
6. Нигерия
7. Пакистан
8. Катар
9. Саудитска Арабия
10. Сомалия
11. Судан
12. Обединени арабски емирства
13. Йемен
В редица други страни смъртното наказание не е официално наказание според законите, но атеистите и хуманистите обикновено биват убивани от религиозни екстремисти заради своите убеждения.
В страни като Индия и Бангладеш полицията често е обвинявана, че оправдава тези убийства, като не ги разследва правилно. Най-малко трима блогъри, които са изразявали публично мнението си по въпроса, са били убити в Бангладеш след като се застъпили за тезата, че научните доказателства трябва да информират и да се налагат над религиозните вярвания.
Източник: The Independent