вторник, 10 май 2016 г.

50% от коралите в Големия бариерен риф са вече мъртви.

Новините продължават да се влошават за най-големият коралов риф в света.
Измирането на коралите в Големия бариерен риф на източния бряг на Австралия се е ускорило драматично. През последните 27 години коралите там са намалели с 50%, твърдят австралийски учени.
„Ако тенденцията продължи, в идните 10 години ще изчезнат и останалите 50%“, обяснява Питър Дохърти от Австралийския институт за морски изследвания в Таунсвил. Големият бариерен риф е най-големият коралов риф в света.

 
Причината не е затоплянето на океана вследствие на глобалните климатични промени – на него се приписват само 10% от загубите. Далеч по-пагубни са мощните бури, предизвикали гибелта на 48%, и нашествието на морски звезди трънен венец, които се хранят с корали (42%). „Не можем да предотвратим бурите, но вероятно можем да ограничим морските звезди - смята Джон Гън от екипа. – Ако успеем, коралите ще имат по-добър шанс да се приспособят към по-високите температури и киселинност на водата.“
Рифът се простира на 2600 км, годишно привлича над 2 млн. туристи. В северната част, където туристите се гмуркат най-много, кораловото покритие е относително стабилно. На юг, където вилнеят силни циклони, положението е драматично.
Морските звезди нападат периодично целия риф. Те достигат 30 см диаметър и всяка може да погълне на ден корали колкото юмрук. Сега се проучват възможностите за борба с тези нашественици, се казва в доклада на учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар