неделя, 24 юли 2016 г.

Популярни продукти, появили се случайно.

Как се получават вкусните неща? Благодарение на изкусните кулинари? С най-добрите продукти? Тайната е в запазените дълго време рецепти? Да, често така, но ще се учудите, когато разберете, че много популярни продукти са се появили случайно:

Вафлените чашки

сладолед вафлена фунийка
Сладоледът бил популярен и преди вафлените чашки. В един прекрасен ден на панаира в Сейнт Луис през 1904 година продавач на сладолед реализирал доста продажби и му свършили купичките за сладолед. На помощ му се притекъл продавач на вафли, който му предложил да слага сладоледа във вафлите. А през 1910 година започнали да се появяват първите сладоледи във вафлени чашки.

Чипсът

саратога чипс

Независимо, че годишно се потребява повече от 500 милиона килограма чипс, това мезе е можело и да го няма. През 1853 година в един ресторант готвачът Джордж Крам бил ядосан, след като клиент му разкритикувал пържените картофи, наричайки ги дебели и мазни.
В гнева си готвачът нарязал поредната порция картофи толкова тънко, колкото може, обсипал го със сол и го изпържил в много мазнима. Удивително, но клиентът на ресторанта изпаднал във възторг от хрупкавото лакомство. След това готвачът отворил собствен ресторант, където продавал картофения чипс.

Кафето

щастливо кафе
Популярната легенда гласи, че първият потребител на кафе бил козел. Етиопски овчар забелязал странното поведение на своите кози. Козите били бодри и енергични и овчарят решил да ги проследи. Оказало се, че козите ядат листата и зърната на някакво дърво, което било кафето. Любопитният пастир пробвал кафените зърна и занесъл и на монасите, за да бъдат бодри по време на молитва. Така започнало разпространението на любимата ни напитка.

Сандвичът

думата сандвич
През 1762 година Джон Монтегю, 4-и граф на Сандвич, играл карти със свои приятели и не искал да прекъсва заниманието дори за миг. Той заръчал на прислугата да направи за ядене нещо леко, което да яде без да отвлича вниманието си от играта. Готвачът сложил парче говеждо между две парчета хляб. Така се появил сандвичът.

Тофуто

тофу
Мекият вкус на тофуто дължим на тромав готвач, живял в древен Китай. Легендата гласи, че готвачът случайно изтървал магнезиев хлорид в купа със соево мляко. В резултат на химическата реакция се получило тофу.

Бирата

мъже бира
Бира е имало и преди 3000 години в Месопотамия. Веднъж зърната, необходими за производството на хляба се навлажнили и за да не отиде зян, месопотамците решили да направят от тях течност. Хляб може и да не се получил, но странната напитка бързо се разпространила и днес е едно от най-популярните алкохолни питиета в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар