сряда, 6 юли 2016 г.

Вечните любовни двойки

Знае ли някой дали наистина са се обичали? Може би дори не са били красиви, а легендата за невероятната им любов ги е направила такива. Съществували ли са изобщо Елена Троянска и Парис? Вероятно лицето на Жулиета е било прекрасно, но Жозефина е била с вече повехнала хубост… Пиер Абелар може би е изпитвал само плътска страст към младата си ученичка, а историята на Виктор Юго и младата му любовница е до болка позната на всяко поколение жени… Каквито и да са били, каквото и да са чувствали, те са останали в съзнанието ни като вечните любовни двойки.

КЛЕОПАТРА И МАРК АНТОНИЙ
Някои историци твърдят, че египетската царица всъщност е обожавала Цезар и връзката и с Марк Антоний е била само опит да покаже колко независима в чувствата си може да бъде. Други се кълнат, че историята с Цезар е била просто политика, а единствената истинска любов на Клеопатра е Марк Антоний. Каквото и да говорят, срещата им е съдбоносна и води до една от големите войни в човешката история. В 30-та година пр.Хр. Октавиан е пред Александрия, а Клеопатра търси изход от поражението, заповядвайки на слугите си да съобщят на Марк Антоний, че е мъртва. От мъка той се пробожда с кинжала си и умира в нейните покои, а тя се самоубива с ухапване от отровни змии. Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън – също една от вечните любовни двойки, известни с лудата си страст и ревност един към друг, бяха най-подходящите актьори за филма по тази история.
St valentine
СВЕТИ ВАЛЕНТИН И ДЪЩЕРЯТА НА ТЪМНИЧАРЯ
Години по-късно, по време на гоненията срещу християните, един лекар и проповедник на име Валентин, въпреки забраната на император Клавдий ІІ, продължава да венчава тайно влюбените двойки, бива разкрит и осъден на смърт. Веднъж тъмничарят довежда при него сляпата си дъщеря с молба да я излекува. Знаейки, че смъртта му е близо, а слепотата – нелечима, Валентин написва на момичето любовно писмо и изсипва в него шафран. Когато на 14-ти февруари 270-та година е екзекутиран, бащата занася писмото на дъщеря си. Тя го отваря и изведнъж вижда яркожълтия шафран – зрението и се възвръща.
Romeo and Juliet

РОМЕО И ЖУЛИЕТА
Може би няма място на света, където да не са чували историята на трагичната любов между Ромео и Жулиета. Враждуващите семейства Монтеки и Капулети се помиряват след смъртта на децата си. А до днес, във Верона, балконът, под който са споделили за първи път любовта си и гробницата, където са намерили смъртта си двамата млади, се посещават от хиляди влюбени двойки.
ШАХ ДЖАХАН И МУМТАЗ МАХАЛ
Shah Jahan and Mumtaz Mahal4
На територията на днешна Индия, през 1612 година, 15-годишният Шах Джахан се жени за Арджуманд Бану Бегам – красивата 14-годишна дъщеря на своя пръв министър. Тя приема името Мумтаз Махал и двамата преживяват 17 прекрасни любовни години. Тя го съпровожда дори по време на военните походи и през 1630-та година в поредната военна кампания, умира при раждане. Но преди да издъхне, зарича съпруга си да и изпълни две желания: едното е да не се жени никога повече, а другото – да и построи мавзолей, който няма равен на света. Мавзолеят получава името “Тадж-и-Махал” и до днес е символ на прекрасната любов между един мъж и една жена.
Joséphine de Beauharnais and Napoleon Bonaparte

НАПОЛЕОН И ЖОЗЕФИНА
Казват, че дребничкият Наполеон Бонапард обожавал жените. Но историята е запомнила само неговата любов с Жозефина дьо Боарне. По време на Революцията съпругът на дамата попада на гилотината, а тя е пратена в затвора, откъдето излиза на 30 години, разорена и с две деца. Един ден, след нареждането на Наполеон парижани да предадат всяко притежавано оръжие, в щаб-квартирата му идва момченце, с молба да запази за спомен шпагата на баща си. Бонапард разрешава и на следващия ден при него се появява майката на детето, за да изрази благодарността си. След няколко дни Наполеон връща визитата и размяната на посещения продължава… “Ти знаеш, – пише влюбеният на брат си, – че Жозефина е първата жена, която обожавам… Ако тя не ме обича, аз няма какво да правя на света…” Казват, че когато накрая трябвало да напусне двореца му, тя напръскала всички стаи с парфюма си и императорът месеци наред не влязъл в него.
Franz Joseph and Sissi4
ФРАНЦ-ЙОСИФ И ЕЛИЗАБЕТ
Една от любимите теми за кино-сюжет е красивата, но нещастна любов между австрийския император Франц-Йосиф и неговата съпруга Елизабет, наричана от народа “Сиси”. Всъщност, Франц-Йосиф е сгоден не за нея, а за друга девойка, но в мига, в който вижда 15-годишното момиче, той се влюбва с цялата страст на своите 23 години. Елизабет също не устоява на чара на братовчед си. Известно е нейното настояване двамата да спят в обща спалня – нечувано нарушение на дворцовия етикет… Любовта им е прекъсната в Женева на 10-ти септември 1898-ма година, когато един луд и разочарован анархист пронизва Елизабет с ножа си. На другия ден след смъртта и императорът ще каже: “Не можете да си представите колко обичах тази жена!”
ИНГРИД БЕРГМАН И РОБЕРТО РОСЕЛИНИ
Ingrid Bergman and Roberto Rossellini3
Холивуд е дал на света не само любовни филми, но и истински силни любовни истории. Известна е страстта между холивудската икона Ингрид Бергман и известния италиански режисьор Роберто Роселини. Омъжена за хирург, с една дъщеря от него, Ингрид като че ли живее в идеалното семейство. Срещата и с италианеца е заради киното, но накрая се превръща в истинска истерия, когато той я преследва из Европа, уплашен да не я загуби. Ингрид Бергман шокира Холивуд и Европа, напускайки съпруга и детето си. Когато през 1949-та година окончателно се установява в Рим с Роселини и обявява, че се отказва от киното, Холивуд е потресен. По-късно тя ще роди от Роселини три деца, едното от които е актрисата Изабела Роселини.
МЕРИЛИН МОНРО И ДЖО ДИ МАДЖО
Marilyn Monroe and  Joe DiMaggio4
През 1954-та година, най-желаната жена в цяла Америка Мерилин Монро, решава да се омъжи за сина на италиански емигранти, знаменития бейзболист Джо ди Маджо. Биографите и твърдят, че той е единственият мъж, който някога истински я е обичал, но любовта му не успява да спре развода им след само девет месеца брак. Каквато и да е била причината за него, Джо ди Маджо до края на живота и поддържа връзка с бившата си съпруга, помага и в най-тежките мигове на депресия, а накрая организира и погребението й.
САРАЕВСКИТЕ РОМЕО И ЖУЛИЕТА
Ismich Admira and Bosko Brkic5
През 1993-та година двама млади влюбени – мюсюлманка и сърбин – стават известни като Сараевските Ромео и Жулиета. Адмира Исмич и Бошко Бръкич, решени да останат заедно, планират бягство от обсаденото Сараево. В нощта на 18-ти май, опитвайки се да преминат реката, която разделя сръбските от мюсюлманските позиции, те са застреляни от снайперисти. Бошко е убит на място, а Адмира, смъртоносно ранена успява да се добере до него и да го прегърне, преди да издъхне. За тяхната история през 1994-та година е заснет документалният филм “Ромео и Жулиета в Сараево”.
Ismich Admira and Bosko Brkic2
Автор: Цвета Ангелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар