вторник, 16 август 2016 г.

10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игри

Олимпийските игри не са само слава и медали, а също така спортен героизъм, състезание, излъгани очаквания, разочарование и спорни моменти. Всяка Олимпиада, както и всяко голямо спортно първенство, е белязано от някои противоречия и скандали.
Малко преди старта на игрите в Рио 2016 излезе доклад на канадския професор Ричард Макларън, разкриващ доказателства за допингирани руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Сред състезателите, попаднали в допинг скандала, има и медалисти, а от IAAF наложиха колективна забрана на руската атлетика за Летните Олимпийски игри. Чуха се слухове за бойкот на форума от страна на Русия, които в крайна сметка останаха само такива.

Според историята на Олимпиадата, първият случай на бойкотиране на игри е от 1928 г., когато британските спортистки се отказват от участие на игрите в Амстердам, защото вместо обещаните десет лекоатлетически дисциплини за жени състезанията са само в пет дисциплини. През 1956 г. е първият политически мотивиран бойкот на Олимпийските игри, когато Испания, Холандия и Швейцария отказват участие в Мелбърн в знак на протест срещу смазването на Народното въстание в Унгария.
Сайтът playbuzz.com предлага интересна класация, свързана с противоречивата страна на Олимпиадите досега – 10 големи скандала, останали в историята на Олимпийските игри. Вижте и тях.

1. Сеул’ 1988

След победата на Бен Джонсън на 100 метра на Олимпийските игри в Сеул, той е заловен с допинг. Наказан е с отнемане на златния медал и лишаване от състезателни права за две години. По-късно Джонсън се завръща на пистата, но малко след това отново бе хванат със забранени субстанции и бе наказан да не участва в състезания до края на живота си.

2. Лондон’ 2012

Четири тима от китайските бадминтонисти са дисквалифицирани поради това, че умишлено са се опитали да загубят последните си срещи от груповата фаза, за да си осигурят по-благоприятни съперници във фазата на елиминациите.
„Причината да играем така беше, че искахме да бъдем по-добри във фазата на елиминациите. За първи път на олимпийски игри се играе във формат с групова фаза. Някои от хората, които определят правилата, не могат да разберат, че по този начин вредят на състезателките“, обяснява една от отстранените спортистки.

3. Мексико’ 1968

По време на церемонията по награждаването след състезанието на 200 м, американците Томи Смит и Джон Карлос вдигат ръка във въздуха в протест срещу расовата дискриминация.

4. Сеул’ 1988

След края на боксовата среща между Рой Джоунс-младши и Парк Си-Хун, съдиите не присъждат победата на очевидният фаворит Джоунс. Той нанася 86 удара на южнокорееца, но победата отива за представителя на домакините. По-късно съдиите си признават, че преди мача са вечеряли с организатори от Южна Корея и са се почувствали притиснати да дадат медала за техния боксьор.

5. Мюнхен’ 1972

Американският мъжки отбор по баскетбол е непобедим в 63 поредни мача на олимпиади, преди финала в Мюнхен срещу СССР. Три секунди преди края на мача американците водят с 50:49. Руснаците не успяват да вкарат, времето изтича и победителите започват да празнуват. Бразилският съдия Ригето обаче за всеобщо изумление обявява, че руският треньор е поискал прекъсване и нарежда трите секунди да се преиграят. Американците открадват топката и мачът повторно свършва в тяхна полза. Тогава обаче лично шефът на ФИБА слиза и нарежда трето преиграване заради… съмнения в работата на часовника. Този път Белов успява да отбележи кош и СССР печели с 51:50. Американците в знак на протест отказват да получат сребърните си медали.

6. Атина’ 2004

На 35-ия километър от маратона на игрите в Атина през 2004 г. неизвестно лице нахлува и избутва лидера в бягането Вандерлей де Лима в публиката. По-късно се оказа, че това е 57-годишен бивш свещеник от Ирландия Корнелиус Хоран, който в същия ден обиколил таверните, снабдил се с традиционен гръцки костюм и транспарант с надпис „Свещеникът на Гран при“ и зачакал край пистата. В резултат на инцидента Лима завършва трети, а победата грабва Стефано Балдини от Италия.

7. Пекин’ 2008

След като е дисквалифициран за овъртайм по време на таймаут, кубинският таекуондо боец Анхел Матос прилага удар с крак върху главата на един от съдиите, в резултата на което той и треньорът му получават доживотна забрана за участие на игрите.

8. Лос Анджелис’ 1984

По време на бягането на 3000 м, сблъсък между американката Мери Декър и южноафриканката Зола Буд коства победата на Декър. Мери обвинява Зола, Зола обвинява Мери и никой не иска да признае вината си.

9. Монреал’ 1976

В игрите в Монреал през 1976 г., руснакът Борис Онишченко настройва така електрическата си рапира, че да отчита успешен удар при всяко докосване. Уличен е, след като зумерът му се включва, без да е улучил изобщо тялото на противника.

10. Сидни’ 2000

Американската лекоатлетка Марион Джоунс, признала публично за употреба на забранени вещества, върна петте олимпийски медала, които спечели на игрите в Сидни през 2000 г. и прие двегодишната забрана да се състезава заради употреба на допинг. Медалите – три златни и два бронзови, бяха върнати на Олимпийския комитет на САЩ, откъдето ще бъдат изпратени в МОК, за да бъдат връчени на следващите в класирането след Джоунс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар