понеделник, 14 ноември 2016 г.

Любопитни факти за урината (видео)

Уринираме ежедневно по няколко пъти на ден, но има много неща, които не знаем за урината...

  1. Количеството урина, което един средностатистически човек отделя, е 6,3 чаши на ден.
  2. Доказано е, че урината има свойството да омекотява кожата на ръцете.
  3. Световният рекорд за най-продължително уриниране е 508 секунди.
  4. Жълтият цвят на урината се дължи на жлъчката. Възможно е тя да бъде оцветена и в други цветове, в зависимост от храната, която се консумира. Така например розовото е следствие на ревен, ярко жълтият цвят се дължи на витамин B, кафявият „издава“ хранителни добавки, червеният – червено цвекло.
  5. Хората са използвали урината за почистване на рани, тъй като са
    смятали, че тя е стерилна. Истината е, че урината е стерилна, само докато се намира в пикочния мехур. При извеждането ѝ от организма, се замърсява.
  6. При ужилване от медуза върху мястото не бива да се поставя урина. По този начин могат да се „активират“ останалите клетки от медузата, които отново да доведат до ужилване.
  7. Задържането на урината може да бъде опасно. Има дори регистриран случай с фатален край, вследствие на задържане на урина.
  8. Ако урината потъмнее и сте сигурни, че това не е провокирано от менюто Ви, е добре да се консултирате с лекаря си за риска от заразяване с хепатит. За съжаление, разпространен е. Други признаци са пожълтяване на кожата и склерите на очите, светли изпражнение, грипоподобна симптоматика в началото. Такива обаче не се проявяват при всеки при инфектирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар