вторник, 9 май 2017 г.

Защо хората в Нигерия не знаят колко пари имат в джоба?

© flickr/satanoid
Хората в Нигерия трудно могат да кажат колко пари имат в портфейла си. Според официалния обменен курс в страната, 1 щатски долар се търгува срещу 305 единици от местната валута, носеща името найра.


Нигерийските банки обаче използват различен курс помежду си, а международните компании за парични трансфери работят с трети, различен от предходните два, валутен курс. На фона на това, вероятно най-важният курс си остава този на черния пазар, където 1 долар върви срещу около 380 найри.

Резултатът от всичко това е валутен хаос. Местната централна банка дори обяви отделни валутни курсове за поклонниците, които имат нужда от американска валута, за да поемат на път към светите места Мека, Рим или Йерусалим.
Нигерийската валута среща проблеми обаче, които се простират далеч отвъд валутните курсове в страната.
Петролни пари
Сривът на цените на петрола оказва сериозен натиск върху нигерийската валута. Централната банка поддържаше курс от 200 найри за 1 долар до средата на миналата година. След като запасите от долари намаляха, банката смени обменния курс, което набързо доведе до спад от 30% в стойността на местната валута.
От тогава до сега централната банка полага усилия да запази местната валута от допълнително обезценяване. Въпреки това, спекулациите на черния пазар започнаха да взимат връх, като най-високата засечена цена достига 520 найри за 1 долар в края на миналата година, пише CNN.

Курсът се е понижил от тогава, благодарение на лекото поскъпване на суровия петрол.
Недостиг на долари
Нигерия страда от сериозен недостиг на американска валута. Защо все пак са необходими долари?

Износът на страната се оформя в голяма степен от доставки на петрол, за разлика от вноса, които е главно на продукти от първа необходимост и храна. Нигерийските вносители плащат на чуждестранните доставчици в тяхната национална валута, но това се превръща в проблем, тъй като запасите от долари и евро вече са на привършване.
Причина за
това е, че повечето хора в страната, притежаващи долари или евро, ги задържат в очакване на допълнително обезценяване на нигерийската валута. Останалите запаси от чуждестранна валута са насочени главно към черния пазар.
Инфлацията във Венецуела през 2018 г. - 2000%Равнището на инфлацията във Венецуела може да достигне 720% през 2017 г., а през следващата 2018 г. е възможно да бъдат регистрирани стойности и до 2000%.
Туристите, например, срещат голямо желание от страна на хотелите да обменят долари срещу местна валута, но никакво съдействие, ако посоката на обмен е обратната. Когато хората в страната искат да купят долари от някой банков клон, за да се случи това, те трябва да разговарят с управителя.

Затова черният пазар се радва на голям интерес, тъй като обменът на валута е доста по-лесен и бърз.
Изразходвани резерви
Продажбата на суров петрол оформя до 70% от приходите на нигерийското правителство и повече от 90% от износа на страната. Петролът е източник и на голяма част от валутните резерви на Нигерия.

Преди срива в цената на петрола, Нигерия разполагаше с близо 43 млрд. долара в резерв. От средата на миналата година усилията на централната банка да поддържа стойността на найрата смъкнаха нивото на резерва под сумата от 27 млрд. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар