събота, 26 август 2017 г.

Какво ядат хунзите, че живеят над 100 години?


Някои учени смятат, че ключът към разбирането на здравето трябва да се търси в дълголетието. Който живее по-дълго, той има по-добро здраве. Може би отговорът на тази вече загадка държи народът на Хунзите, който обитава Северен Пакистан. Там има около 87 000 представители на тази етническа група. Популярен е случаят със Саид Мобуда, който бил задържан на лондонското летище през 1982 г. Никой не повярвал на паспорта му, в който пишело, че е роден през 1832 г.
С годините учените не крият изумлението си, че членовете на тази общност  не знаят какво е болест, а за тумори и рак са чували само от белите, които го посещават. Мнозина западно европейци са изумени да научат, че там нормално се счита човек да живее до 100-120 години. Имало индивиди обаче, които достигали до фантастичните 160 години живот, но не с бастун или в инвалидна количка, а напълно пълноценен. Почти никога не са болни, а благодарение на гените изглеждат младолики.

Те са пример, че начинът на живот, приблизително идеален, наистина съществува.
Но ето какъв начин на живот спазват митичният народ от дълголетници.

1.Ледени бани

Хунзите могат да си вземат баня в студена вода, дори и при минус 15 градуса под нулата, а на 65 години раждат деца.
Лечебният ефект на този обичай намира днес потвърждение в процедурите за крио терапия, които стават все по-актуални. Учените установяват, че при течен азот човек получава свърхрегенерация при травми, контузии и депресии.

2. Диета със сок от сушени кайсии.

Народът Хунза през Лятото яде единствено плодове и зеленчуци, а през зимата консумират сушени кайсии, готвени храни и овчи сирена.
hunza-work_Народ_Хунзи_ХунзаИма период, когато хунзите нищо не ядат, а той е известен като „гладна пролет“.
Това е времето, когато плодовете все още не са узрели, и тогава пият само сок от сушени кайсии.
Периодът продължава от 2 до 4 месеца, а в тяхната традиция той строго се спазва, като много уважавана част от културата. В миналото обаче странния им начин на живот е бил повод за много митове и легенди, някои от които ги описват като извънземни.
От опит много чужденци желаещи, които са се преместили в долината на река Хунзи, са заключили, че основен фактор на дълголетния им живот е здравословната диета.

3. „Вечерята oстави на врага си“

Тази поговорка там се спазва. Хунзите ядат само сутрин и обяд. Обикновено зърнени култури, които сами си произвеждат, ечемик, просо. Рядко ядат яйца и мляко. Месо , пък се консумира само два пъти годишно, пилешко и агнешко.

3. Дълги преходи

За тях да изминат межди 15-20 км на ден, е все едно за нас да се разходим около къщата. Изкачване по стръмни планини за хунзите отнема едва половин час, а те се движат весели и енергични. Шотландски лекар Мак Хенриксън, след завръщането си в Англия, извършил експеримент на голям брой животни. Една група се е хранил с нормалната храна на едно лондонско
работническо семейство, което означава бял хляб, херинга, рафинирана захар, консервирани храни и готвени зеленчуци. В резултат на такава диета, при животните са се появили различни човешки болести. Другата група животни се хранят с храната на хунзи и останали напълно здрави.

4. Усмивка гони рака

Представителоите на народа Хунза са с постоянно усмихнати лица. Доброто им Hunza_narodi_hunziнастроение също допринасят за тяхното по-добро умствено и физическо здраве. Неслучайно съседните племена са ги смятали за извънземни или свръххора, заради тяхното дълголетие и висок дух.
На международния конгрес за борба срещу рака в Париж, състоял се през август 1977 г., експерти обявили, че „според данни на геоканцерологията (наука за изследване на рака в различни региони на света), пълна липса на рак се наблюдава само при народа на хунзите“.  една от причините е коснумацията на кайсии и ядки, които са богат на Витамин Б-17, който се счита за антиканцерогенен ефект.
Д-р Радослав Димитров,

Няма коментари:

Публикуване на коментар