сряда, 9 август 2017 г.

Интересни факти за сватбените ритуали по света

Сватбените ритуали са определено много различни в различните части на света. Като цяло сватбата е събитие, което носи определена символика и е наситено със смислови характеристики за семейство, дом и така нататък. Но има сватбени ритуали, които меко казано ще ви разплачат от смях или дори ще ви уплашат. Затова и ни хрумна да ви разкажем за едни от най-интересните сватбени практики наблизо и надалеч. Ето ги и тях:
Сватбените ритуали в близки и далечни страни

Започваме с близката до нас Румъния. Там бъдещата булка трябва да бъде „отвлечена“ от своето си семейство, приятели или специално наети за целта хора. Младоженецът пък трябва да плати откуп за цялата тази работа, под формата на пари естествено, жестове с романтична насоченост или пък напитки. Колко ли напитки струва една румънска булка? Подобна практика, преди бракосъчетанието има и в Уелс. Само че там кумът и булката отиват на бар, а пък горкият младоженец, освен че трябва да ги открие, трябва и да им плати сметката в бара. После сватбата била хубаво нещо,
едва ли по този начин започва гладко, ако въобще се състои.
В Ирландия пък вечерта преди сватбата, булката танцува в дома си с така наречените „сламени момчета“. Незнайно защо, тези момчета могат да бъдат и момичета, те се наричат сламени, защото носят сламени шапки във формата на конус и дрехи от слама. Излизайки от дома на булката те или изгарят шапките или ги хвърлят в клоните на дърветата наоколо. Второто говори за лошо гостоприемство, което може да доведе и до не състояща се сватба. На самата сватба пък е традиционно булката да танцува боса с младоженеца, защото иначе зли магьосници ще я отвлекат. Зависи от булката, може би понякога на младоженеца му се иска поверието за магьосниците да е вярно! На Маркизките острови има една необичайна традиция, чийто корени са неизвестни. Макар и част от Френска Полинезия, тези острови имат характерен облик и това определено си личи и в сватбените им обичаи. Сватбените ритуали там повеляват: булката и младоженеца да минат през жив килим от хора. Той се прави само от страна на гости на булката, обаче. И, ако това не си е чиста проба господство на мъжа, здраве му кажи. Колко ли сол и трият на главата на горката булка, че тъпче роднините си!
И сега, ако ви се прииска да бъдете булки в Кения, бъдете внимателни! Там булката, бива оплювана от баща си. Разбирайте го в буквалния смисъл. Булките на племето масай в Кения, преди да напуснат родното си село с младоженеца, се оплюват от бащите си по главата и гърдите – за късмет. Ама, че късмет. Във Франция, въпреки че е люлка на цивилизация и изтънченост, има една отвратителна традиция – тя се нарича „супата“. При нея след сватбеното тържество в истинска тоалетна чиния се събират остатъците от сватбата, като храни и други неща. Младоженеца трябва да яде от тази уникална смесица от боклук. Ако това не е достатъчно да провали първата брачна нощ, то цялата сюрия от гости на сватбеното тържество се изсипва пред дома на младоженците и дрънка звучно на тигани и тенджери. На фона на това младоженците са длъжни да излязат и да ги почерпят. Хубав старт на един семеен живот!
В Южен Судан сватбените ритуали са грубички. Там племето наречено неур има традиция да не признава един брак за сключен, докато жената не роди поне две деца, тоест близнаци. Ако не го направи, мъжът и може да се освободи от брака им. Добро извинение да напуснеш жена си, не мислите ли! Безумните сватбени ритуали продължават с един такъв от остров Фиджи. Там младоженците живи да ги ожалиш. Те нямат право да отидат и поискат ръката на жената, която обичат от баща и, ако не носят истински зъб на кит забележете. Е, това ако не се казва любов. Как точно се взима зъб от най-големият бозайник на земята – не знаем! Да не си булка и в Шотландия. Там има един стар ритуал сред сватбените ритуали, наречен „линчуване“. Както забелязвате от името на традицията, тя съвсем не е приятно изживяване. Булката в деня преди сватбеното тържество се покрива от приятелите и с всевъзможен боклук и се завързва за дърво. Цялата идея на ритуала е една – ако можеш да понесеш него, може и брака да понесеш. Интересна интерпретация, после защо хората в Шотландия не се женели!
В Индия пък браковете между животни и хора, както и между хора и дървета са традиция, така да се каже. Те са честа гледка, когато се цели „счупването“ на лоша поличба за брак. Точно тези бракове предшестват истинските, без даже и да ги е грижа за чувствата на горките дървета и животни. Това си е един вид многоженство все пак. В Полша имат една доста доходна традиция за младоженците. Там на сватбеното тържество, също както в редица други страни между другото, булката танцува с баща си. Само дето в Полша през това време, приближени до младоженците събират в престилка пари, които гостите дават, за да танцуват с булката. И така младоженците се оказват със солидна сума, за медения си месец. Хубава традиция сред сватбените ритуали.
В Япония се спазват сватбените ритуали за отпиване на три глътки саке и този за направата на цели 1001 оригамита на златни жерави. Те за японците са символ на благополучие и дълголетие. В Мавритания и Израел също се спазват странни сватбени ритуали. В Израел например булката може съвсем спокойно да се венчае за мъртвец, стига той да е загинал на бойното поле. Зловеща практика! В Мавритания пък си охранват бъдещите булки в специални за целта ферми. Чудна практика! Пищните булки са знак, че младоженеца е заможен. Доста нездравословна сватбена традиция. Още безумни неща за бракуването има в Конго и Южна Корея. В Южна Корея младоженеца традиционно се налага със сушена риба или пръчки по стъпалата на босо. В Конго пък усмивките по време на венчавка са забранени.
И така оказва се, че сватбените ритуали по света са доста пъстри и необичайни. Все пак сватбата си е сватба и влюбените трябва да изтърпят всички традиции, за да са заедно, независимо колко ще продължи брака им. Сега, ако все още не сте омъжени, помислете за по-традиционни методи за венчавка, защото някой от изброените са доста рискови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар