понеделник, 25 ноември 2019 г.

Загина и последният суматрански носорог в Малайзия

Суматранските носорози са вече изчезнал вид в Малайзия. Последният женски носорог в страната, Иман, почина от рак в събота, съобщиха малайзийските власти.

от Jason Bittel, National Geographic

Там, последният
мъжки носорог в Малайзия, почина през май. От вида са останали едва 80 индивида, които живеят в Индонезия. Там бе открит в плантация за палмова плантация през 2008 г. Той бе заловен и транспортиран до резервата „Табин“ в щата Сабах, но усилията да създаде потомство с два други женски носорога се увенчаха с неуспех.

Останалите суматрански носорози се броят на пръсти и експертите смятат, че изолацията е най-голямата заплаха за съществуването им. Това е така, защото при женските се образуват кисти и фиброми по репродуктивните системи, ако дълго време останат без партньор (такъв е бил и случаят с безплодието на Иман).
Ето защо през 2018 г. водещи екологични неправителствени организации, в това число Националното географско дружество, обявиха безпрецедентно сътрудничество със цел да открият и заловят колкото може повече носорози, за да бъдат събрани и да се размножават заедно.
Властите не съобщават защо състоянието на Там се е влошило толкова бързо, но може това да се дължи на възрастта му. Предполага се, че той е бил на около трийсет, а тези животни живеят до 35-40 години.
„Трябва да продължим с дейността по опазването на останалите 80 суматрански носорога, като използваме комбинация от интензивна защита и условия за размножаване. Трябва да работим с местните хора, за да ги убедим, че носорозите са част от тяхното природно наследство“, казва Сузи Елис, изпълнитеен директор на International Rhino Foundation.
„Това е битка, която не можем да си позволим да загубим.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар