понеделник, 29 декември 2014 г.

Свинското - полезно или вредно?

снимка: freeimages.com

Свинското - полезно или вредно?

Свинското, особено в най-вкусните си варианти, има лоша репутация, що се отнася до здравето и добрата физическа форма. Всъщност обаче, както и при много други неща, и при свинското не всичко е черно и бяло.
Свинско филе
Може да звучи странно, но свинското филе, макар и по-калорично, има по-малко мазнини от пилешките гърди.
Шунка и бекон

При тях нещата стоят по малко по-различен начин. Тук мазнините са повече (което обяснява и по-добрия вкус), което не значи автоматично, че трябва да премахнеш тези храни от менюто си. Просто не е добре да ги консумираш твърде често и в големи количества.

При бекона и шунката има друго - те често съдържат сол и консерванти (например нитрати), които са вредни за здравето. Затова, ако е възможно, избирай свинска шунка и бекон, които нямат консерванти.
Как да ядеш свинско

Най-добре е, когато имаш възможност, да избираш свинско с възможно най-малко мазнина, както и да махаш сланините от месото, преди да го ядеш.

Най-важното, когато съставяш хранителния си режим, е да се стараеш да се храниш разнообразно, да не прекаляваш с нищо и да сведеш до минимум мазните и полуготовите храни.