събота, 15 август 2015 г.

Традициите при пиенето на кафе по света .

Традициите при пиенето на кафе по света .
В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин, а местната култура и традиции се преплитат с уникалния му аромат




image

Ободряващата напитка с пленяващ аромат е открита преди много

векове в Етиопия. Историята с откриването на кафето е обвита в мистерия.

Има легенда за етиопския пастир Калид, живял през IX в. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от определен вид храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Според друга легенда първите, усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафеените плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии.

Те пък я наричали "Кава" в чест на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето – така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.

Каквато и да е историята на кафето, факт е, че днес то се консумира с удоволствие по целия свят, а за голяма част от хората е истинска наслада да започнат деня си с чаша от ароматната течност. В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин, а местната култура и традиции се преплитат с уникалния му аромат.

Индия
Според легендата кафето е внесено в страната от мъж, наречен Баба Будан, който го открил през XVI в., докато бил на поклонение в Мека. Индийското филтрирано кафе се прави много бавно, с помощта на специален филтър в метален барабан. То е изключително силно и обикновено се консумира с мляко и захар.

Куба

image
Кубинско кафе

Кафето е неразделна част от живота на Куба от XVIII в., когато френски фермери, избягали от Революцията, започват да го отглежда на Хаити. Кубинското кафе е сладко и силно еспресо, при което захарта се добавя, докато се приготвя кафето.

Мексико
Кафе де ола е много вкусно кафе, ароматизирано с пръчица канела и нерафинирана захар, наречена пилонсило. Напитката традиционно се поднася в глинени чашки, за които се казва, че придават лек вкус на земя на кафето.

Виетнам

image
Виетнамско кафе

Айс кафето е познато по целия свят. Във Виетнам то обикновено се прави от тъмно изпечено кафе, подсладено с кондензирано мляко.

Етиопия

image
Кафето в Етиопия се вари в джебина

Това е родината на кафето и то все още заема централна част от живота там, а хората вярват в местната поговорка, която гласи: "Кафето е нашият хляб".

Кафените церемонии играят важна роля в социалния живот на етиопците. Често жените прекарват по два-три часа в правене на кафето, от изпичането на зърната до поднасянето му и използват специален съд, наречен джебина, в който го варят.

Турция

image
Турско кафе

Турска поговорка твърди: "Кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта". В южната ни съседка то се вари в джезве, в което се слага ситно смляно кафе, вода и захар и след това се налива в малки чашки. Пиенето на кафе е толкова важна част от турския живот, че ЮНЕСКО го включва като част от "културното наследство" на страната.

Тайланд
Тай айс кафе е кафе, смесено с лед и различни ароматизатори – от сусам до кардамон. Често напитката се сервира с кондензирано мляко.

Сенегал
Ако искате "ударно" кафе, пробвайте сенегалското. Напитката се подправя с люти семена, познати като "джар".

Италия
Ако си поръчате кафе тук, ще получите мъничка чашка с изключително силно еспресо, което италианците пият набързо. Напитки като капучино естествено се предлагат, но обикновено местните ги пият само сутрин.

Ирландия


Ирландско кафе

Какво по-хубаво от смес от алкохол и кафе? Ирландското кафе е кафе, смесено с уиски и гарнирано със сметана. Говори се, че то е било измислено през 1940 г. в град Лимерик, когато група американци пристига и търси напитка, с която да се стопли. По-късно рецептата е пренесена в САЩ, а останалото, както казват, е история.