понеделник, 17 август 2015 г.

Шведско училище въвежда часове по е-спорт.

Шведско училище въвежда часове по е-спорт

Обучението ще бъде с основен фокус върху Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)

 
На 18 август ще стартират първите официални учебни часове електронни спортове в идилистичното училище Arlandagymnasiet в гр. Сигтуна в Швеция, съобщи местната медия Aftonbladet. Обучението, в което ще участва подбрана група от 6 момчета и 1 момиче, ще бъде с основен фокус върху Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).
Това е
пилотен проект.
Досега нито едно училище в Швеция не е предлагало часове по е-спорт.

За пилотния клас са кандидатствали над 70 ученици, като селектираните 7 са били избрани въз основа на геймърските им умения. Както всички останали ученици в училището, те ще могат да участват и в другите, физически спортове, но единствено те ще имат е-спорт треньор и достъп до зала, оборудвана с необходимите компютри, периферия и дори геймърски столове.
Училището планира през следващите учебни години да увеличи броя на учениците, обучавани по е-спорт, и той скоро да достигне 25-30 души.
През първата учебна година програмата ще започне с 3 сесии седмично, като всяка сесия ще трае 115 минути. От учебната 2016/2017 г. сесиите ще станат 4.
Целта на инициативата
е да подготви учениците за евентуална кариера в света на електронните спортове, казва директорът на училището Андреас Ериксон в прессъобщение, цитирано от Aftonbladet.
"Когато учениците завършат, искаме да имат най-добрите възможности, за да живеят от е-спорт, но също так и да имат алтернатива, ако това не се случи. Затова имаме условие кандидатите първо да влязат в една от нашите национални програми - технологична, артистична или социална. Смятаме, че е важно домашните и е-спортът да бъдат възприемани като част от едно цяло", казва Ериксон.
В часовете учениците няма само да играят игри, но и ще се занимават с ценностите, които трябва да вървят ръка за ръка с електронния спорт. "Нашите ученици трябва да имат здравословна връзка с гейминга. Ще работим за тяхната ценностна система и за правилното общуване. Има случаи на тормоз в е-спорта и това е нещо, което няма да приемаме", добавя директорът.
Ще бъде разглеждан и е-спортът като цяло, както и условията за успех в тази сфера.