петък, 18 септември 2015 г.

10 от най-разпространените научни митове.

Винаги е хубаво и удовлетворяващо да развенчаеш някой мит. А сега ще разгадаем цели десет!

Мит: Еволюцията протича от низшето към висшето

Макар да се смята за неоспорим фактът, че при
естествения подбор оцеляват най-силните гени, има много случаи, когато остават и несъвършените организми. Например: гъбите, акулите, лангустите и мъховете. Всички те са си останали едни и същи в продължение на хилядолетия. Всички тези организми са се
приспособили към околната среда.
Организмите от другите класове могат да се изменят, но не винаги в положителна посока. Някои животни сменят средата, която обитават и тяхната адаптация не винаги съответства на спецификата на тяхната същност. Тази приспособеност е свързана с окръжаващата ги среда, а не с прогреса.

Мит: В космоса човешкото тяло се взривява
космонавт
Вероятно си мислите. че във вакуум човешкото тяло се пръска. Този мит се е появил в резултат на научно-фантастичните филми, които го използват, за да придадат на сюжета си убедителност и драматичен ефект. Фактически човек може да изкара 15-30 секунди в открития космос, ако преди да излезе, е поел въздух. Това не позволява на дробовете да се пръснат. След 15 секунди недостигът на въздух предизвиква главозамайване и изпадане в бесъзнание, което води до задушаване.

Мит: Полярната звезда е най-ярката звезда в северното полукълбо на нощното небе
полярната звезда
Оказва се, че звездата Сириус е по -ярка от Полярната. Нейната мощност е 1.47, докато на Полярната е 1.97. Колкото по- малко е числото, толкова по- ярка е звездата. Значението на Полярната звезда е в това, че тя показва север, затова още я наричат Северна. Полярната звезда е най-ярка в съзвездието Малката Мечка и единствената Северна звезда, тъй като такива звезди винаги се променят.

Правилото за петте секунди
правилото за петте секунди
От деца знаем, че ако храна, паднала на пода, не е престояла там 5 секунди,
може спокойно да бъде изядена. Това обаче не е вярно, защото ако на пода има микроби (а то обезателно има) и храната е паднала върху тях, те  мигновено се залепят за нея. Но пък да се ядат микроби и мръсотия не е чак толкова лошо, защото това помага за укрепване на имунната система на човека.

Мит: съществува тъмна страна на Луната
тъмната страна на луната
В действителност всяка част от Луната по някое време се осветява от слънцето. Недоразумението е свързано с факта, че Луната винаги има страна, която е невидима от Земята. Това се дължи на гравитационната тяга на Земята, която е толкова силна, че Луната ни показва само едната си страна.

Мит: клетките на мозъка не се възстановяват
мозъчни клетки
Популярно схващане гласи, че щом веднъж са унищожени, клетките не могат да бъдат заменени. Причината този мит да бъде така разпространен е тази,че в него е вярвало цялото научно общество. Но през 1998г. шведски и калифорнийски учени открили, че в мозъка на възрастния човек клетките на мозъка могат да регенерират. По-рано се считало, че сложната структура на мозъка можела сериозно да бъде повредена от растежа на нови клетки. Което пък дава надежда,че може да бъде разработено лекарство за болестта Алцхаймер.

Мит: монета, хвърлена от небостъргач, може да убие минаващ отдолу човек
небостъргач
Този мит е толкова разпрространен, че вече е станал един вид клише в много филми. Идеята е,че ако вие хвърлите монета от едно пени, например от Емпайер стейт билдинг, тя ще набере достатъчно скорост и може да убие човек,
минаващ по улицата. Но по  принципа на аеродинамиката, това няма да е достатъчно. човек може само да почувства остра болка.

Мит: метеорите се нагряват от триенето с въздуха, когато навлизат в атмосферата
метеор
Когато метеорът навлиза в атмосферата и става метеорит, той се нагрява от скоростта, с която притиска въздуха пред себе си. Налягането на въздуха генерира топлина, достатъчно интензивна, че да нагрее камъка така,че да се появи ярко сияние. Трябва да се разсее митът за това, че при сблъсъка със земната повърхност метеорите са много горещи и стават метеорити. В действителност метеоритите почти винаги са студени, когато докосват земята и понякога даже ги намират покрити с коричка лед. Това се случва поради факта, че те толкова силно замръзват в космоса, че топлината при триенето стига само да разтопи повърхностните слоеве на метеорита.

Мит: мълнията никога не пада два пъти на едно и също място
мълния
Другия път, когато видите падаща мълния и хукнете към това място да се спасявате от следващата мълния, спомнете си за написаното в тази статия. Мълнията пада на едно и също място и това се случва доста често. Има,разбира се, определени места, където мълниите падат много често и това са високите дървета или здания. В открито пространство мълнията ще падне върху най-високия предмет толкова пъти,  докато бурята не се отдалечи достатъчно. Върху Емпайер стейт билдинг падат около 25 мълнии годишно.

Мит: в космоса няма гравитация
гравитация в космоса
В действителност в космоса има достатъчно много гравитация. Причините за това, че космонавтите плуват в безтегловност, се крият във факта, че те се движат в орбитата на Земята. Те падат към Земята, но се преместват встрани колкото е достатъчно, да не се сблъскат с нея. Гравитацията съществува практически във всички части на космоса. Когато космическият кораб достигне орбита- 400 км над Земята, гравитацията се снижава само с 10%.