неделя, 13 март 2016 г.

Интересни факти за Акита и История за "Хачико"

Интересни факти за Акита

  • В САЩ, застрахователите смятат породата за агресивна и склонна да хапе
  • През Втората световна война породата е била на изчерпване
  • На японски "ину" означава "куче"
  •  秋田犬 - наименование на породата на японски

История за "Хачико"

Хачико е най - популярното куче от породата Акита. Родено е във ферма в близост до град Одате, префектура Акита и добива популярност с лоялността си към своя стопанин, много години след неговата смърт.

През 1924 г. проф. Хадесабуро Уено от университета в Токио си взел златисто-кафяво куче от породата Акита и го кръстил "Хачико". Всеки ден кучето посрещало своя стопанин на близката жп гара Шибуя. Това продължило до май 1925 г., когато проф. Уено получава мозъчен кръвоизлив и почива на работното си място. След това Хачико продължава да чака стопанина си на гарата всеки ден, когато пристига влака, с който се е прибирал в продължение на 10 години.
Първата статия за вярното куче се появява в местната преса на 4 октомври 1932 г. След това много хора започнали да носят храна на кучето на гарата. През 1932 г.
един от бившите студенти на професора се поинтересувал за историята на Хачико и започва да издирва чистокръвни кучета Акита из цяла Япония. Той открива само 30 кучета, едно от които е Хачико от гара Шибуя.
Малко след това Хачико става известен в цялата страна и историята за неговата вярност разтърсва милиони японци. Родителите започват да дават Хачико за пример на своите деца. Известен японски художник прави скулптура на кучето, а в цялата страна се връща интереса към породата Акита.
В крайна сметка легендарната вярност на Хачико се превръща в национален символ за лоялност. Хачико почива на 8 март 1935 г. Чак през 2011 г. се установява, че причина за смъртта на Хачико е рак на стомаха.
ХачикоТленните останки на Хачико се държат в Националния музей на науката в Токио. През април 1934 г. е издигната бронзова статуя на Хачико на гара Шубия, като кучето присъства на нейното откриване.
Малко по - късно статуята е рециклирана заради военни нужди, но през 1948 г. Такеши Андо, син на художника направил първата статуя, прави нова статуя на Хачико, която до ден днешен стои в близост до входа на гарата и е популярно място за срещи.
Всяка година, на 8 април, хиляди японци почитат паметта на Хачико. През 1987 г. е направен игрален филм, описващ историята за Хачико.
През 2009 г. излиза  и американски филм за Хачико - "Hachi: A Dog's Tale", като главната роля се изпълнява от Ричърд Гиър./ Мъдрост от Ричард Гиър.