събота, 28 май 2016 г.

Любопитно от света на рибите.

За много начина на живот на рибите, плуването им на ята е в резултат от нужда, потребност. Това до някъде е така, но според учените при плуване в ято една риба става много по-издържлива, а това се равнява на шест пъти повече от случаите, в които се придвижва самостоятелно.

В резултат на тази теза изниква и въпроса: Защо на риби с близки форми и размери им е по-изгодно да плуват в прави редици и с еднотипни движения? Кое определя начина им на придвижване и защо те не заемат V-образната форма, като птиците, а плуват в редица и една зад друга?
По света са известни над 20 000 вида риби. Всички те се делят общо на три групи: хрущялни риби, миксини и миноги (безчелюстни риби) и костни риби. Около 90% от съществуващите по планетата риби са костни.
Така например за китова акула е известно, че е най-голямата риба. Тя достига 18 м в дължина и е рядко срещано животно. Китови акули се прехранват с планктон, а той от своя страна служи като филтър във водата.
Други любопитни факти около света на рибите са:
  1. Риба таралеж е отровен воден представител, но в Япония е смятана за деликатес. Когато е приготвена от познавачи тя става невероятен специалитет на трапезата, но ако са употребени отровните й части, става смъртоносно ястие;
  2. Риба камък е смятана за най-отровната риба. Отличава се с 13 шипа, разположени по гръбната кост. Във всеки шип има отровна жлеза пълна с течност, която може да причини смърт за човека. Обитава водите на Югоизточна Азия и Австралия;
  3. Риба
    балон, освен, че е бодлива, може да погълне огромни количества вода или въздух и да стане два пъти по-голяма;
  4. Има риби, които сами произвеждат светлина и са като фенери по морското дъно;
  5. Рибата „чистач“, пречиства хранителни отпадъци и паразити по кожа, хриле или по вътрешността на устите;
  6. Риба „хирург“ се нарича така, поради скритото в нея отрие, което служи за отбрана при нападение. То е образувано от люспа, но е остро като скалпел на хирург. Когато бъде нападната рибата замахва с опашката и разпаря врага;
  7. Морско водно конче създава яйцата в женската, след, което прехвърля 200 оплодени от тях в торбичка за излюпване от мъжко морско конче. Последното ги носи 4 седмици, "ражда ги" и малките отплуват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар