петък, 24 юни 2016 г.

9 интересни факти за мобилните телефони

Вероятно знаете, че лимита на текстовите съобщения е 160 символа. Но знаете ли защо? Знаете ли кои са най-продаваният и най-здравият телефони? Тук ще можете да откриете отговорите на тези въпроси, а също и други интересни факти:





1. Филипинците изпращат най-много текстoви съобщения - по около 1.4 милиарда на ден. В началото изпращането им е било безплатно, но след като операторите открили колко е популярна услугата, ? поставили цена и сега тя струва около 0.02$.

Източник: Paolo Caesar

2. През 1985-та година, 45-годишният комуникационен изследовател Friedhelm Hillebrand е поставил стандарта от 160 символа за текстово съобщение. Той писал различни стандартни изречения и почти всички от тях били с дължина под 160 символа. По технически причини SMS-ите не можели да бъдат по-дълги от 128 символа, но чрез оптимизации било намерено място за още 32.



3. Първият музикален телефон е Siemens SL45. Той е пуснат през 2001-ва и е първият, към който е може да бъде прибавена още памет и поддържащ MP3. Наличната му памет била 32MB, работел е с MMС карти, а в пакета е имало още стерео слушалки. Спрямо спецификациите телефона е можел да издържа 5 часа музика.



4. Според рекордите на Гинес, най-здравият телефон в серийно производство е Sonim XP3300 Force, който явно е създаден точно с тази цел. Заслужил си е титлата след като е оцелял след падане от 25 метра върху бетон и е продължил да работи безпроблемно. Освен това може да се "гмурка" на дълбочина до два метра.

Източник: Philippe Kahn

5. На 11-ти юни 1997-ма година, Philippe Kahn (на снимката) споделя снимка от родилното отделение, където е родена дъщеричката му. Това е първата снимка, изпратена от мобилен телефон. Kahn е работил по първия телефон с камера. Можете да пресметнете разликата от 15 години и до къде стигна "споделянето" на личния живот в днешни дни.



6. Най-продаваният телефон е Nokia 1100. Модела и негови модификации са разпродадени в 250-милионен тираж, от пускането си през 2003-та. Успеха му е заради издръжливостта и ниската цена. През 2009-та се бе появил слух, че 1100 има софтуерен бъг, чрез който могат да бъдат пробивани банкови системи. В резултат, цените на устройствата втора ръка станаха петцифрени.

7. Първият телефон, използван от небезизвестния "агнет 007", е Ericsson JB988. Разбира се, обажданията са последното нещо, за което британеца би използвал устройството. Особено при наличието на екстри като: четец на пръстов отпчеатък, охранителна система с високо напрежение и най-важното - управление на неговото BMW 750IL. Можете да видите как Бонд управлява, като професионален шофьор, автомобила си, на задната седалка и под дъжд от куршуми. И не само...
Източник: Cyrus Bulsara

8. Електромагнитна хиперсензитивност е неофициална диагноза, която се изразява в нетърпимост на електромагнитни полета, създадени от електрически устройства, включително мобилни телефони. Хората, страдащи от това заболяване, проявяват симптоми като главоболие, мускилни болки и усещане за парене.

Източник: CNBC

9. Знаете ли с какво се е занимавала финландската фирма Nokia в началото? С печатане на вестници. Основаната през 1865-та година компания се е занимавала точно с това, а по-късно е преминала към производството на гумени продукти, телеграфни жици и други електрически кабели. По средата на миналия век са снабдявали финландската армия с комуникационна техника, противогази, пластмаси и химикали. Първите мобилни телефони са били произведени през 80-те години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар