сряда, 7 септември 2016 г.

Феминистка: ”Хари Потър” насърчава изнасилванията.

Това ставало посредством използването на любовни отвари.
Известната детска поредица за Хари Потър вече е под обстрел заради твърденията, че увековечава културата на изнасилването. Почти веднага след публикацията на първата книга през 1997 г., поредицата за малкия магьосник.
Хари Потър бе атакувана от много загрижени родители, разтревожени, че величественото изобразяване на магията и вълшебствата е тайна възхвала на магьосничеството, а в последствие и на демонизма.
Докато тези критики бяха широко осмивани, детската поредица вече е атакувана от изненадващ източник: феминистка блогър. Ема Лорд пише за Bustle и изказва мнението, че книгите и филмите неволно съдействат за увековечаването на културата на изнасилването посредством използването на любовни отвари.
„Изненадана съм… че феновете не са засегнали един от най-проблематичните въпроси в поредицата: съществуването и свободната употреба на любовни отвари.” „Самото съществуване на любовни отвари е толкова близо до изнасилване, че е почти напълно неоспоримо. Точно както при изнасилване, жертвата е лишена от свободната си воля.”
Тя отбелязва, че проблемът не е действието на любовните отвари, а тяхното оправдаване. Ема дава пример с описанието на случая, в който майката на Лорд Волдемор изпозлва любовна отвара върху Том Ридъл, което създава усещането, че Том „си го е заслужил, защото е непоправим идиот.” Друг пример е епизодът, в който Рон Уизли изяжда магически бонбон, предназначен за Хари Потър. Тук авторката твърди, че книгите създават впечатлението, че „Рон  си го е заслужил, защото се бърка в работата на Хари.”
Вероятно Ема Лорд има известно право, че всеки любовен еликсир е по същество едно магическо успокоително и те могат да бъдат преосмислени като неизменна част от жанра фентъзи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар