четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Малко известни препинателни знаци, които можем да използваме.

Малко известни препинателни знаци, които можем да използваме.

Съществува препинателни знаци, които са малко известни, но много по-интересни от баналните точки и запетаи. Събрали сме 11 знака, на които можете да намерите приложение:

Интерробанг – лигатура от въпросителен и удивителен знак
интерробанг
Възможно е вече да сте срещали този знак: напоследък става все по-популярен. Естествено, комбинацията от въпросителния и удивителния знак може да се замени, например така «?!», но върху текст интеррогбанг изглежда далеч по-представително.
Риторичен въпросителен знак
риторичен знак
Този препинателен знак, приличащ на огледално отражение на обикновен въпросителен знак, е измислен от Хенри Денхъм през 1580 година. Използвали са го за обозначаване на риторичен въпрос до началото на 1600 година.
Любовен знак
любовен знак
Сред предложенията на Базен имало и любовен знак, състоящ се от два въпросителни, огледално отразени един срещу друг и с точка отдолу. Той можело да се използва за изразяване на любов, например в поздравителни картички. Може би, ако можеше лесно да се набира върху клавиатурата, този знак щеше да бъде истински популярен.
Съгласителен знак 
препинателен знак
Базен е описал този знак като „стилистично представление на два флага, веещи се над екскурзионен автобус, когато президентът пристига в града“. Съгласителният знак изразява демонстрация на добра воля или приветствие, така че можете да го използвате, за да кажете „Колко се радвам да те видя“ или „Вива Лас Вегас!“
Знак за увереност
Ерве Базен знаци
Искате да кажете нещо с непоколебима увереност? Тогава може да завършите писмения си доклад, използвайки още едно от предложенията на Базен – знак за увереност.
Знак за съмнение
знак за съмнение
Знакът за съмнение е противоположност на знака на увереност. Той може да бъде използван за изразяване на съмнение и скептицизъм.
Саркастичен знак 

саркастичен знак
Саркастичният знак е защитен с авторско право и търговската марка «Paul Sak». Макар да не се използва широко, може да се употребява за да се подчертае сарказма в някоя фраза, предложение или съобщение.
Астеризъм
астеризъм
Този мил, но рядко използван препинателен знак по-рано е служил за смислово разделяне на глави или части от книги или за обозначаване на малки паузи в дълъг текст. Днес астеризмът е остарял, защото за тези цели в наши дни използваме три звездички  [***] – по същество, това също е астеризъм, само че наредени в линия.
Възклицателна запетая и въпросителна запетая
препинателни знаци
Благодарение на тези препинателни знаци можете да изразите възклицание или въпросителна интонация, без да довършвате изречението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар