вторник, 31 януари 2017 г.

Оргон – енергията на живота

Идеята за универсална живителна енергия не е нова. Много религии и култури от хилядолетия вярват в съществуването на невидима фундаментална сила, която съставлява и поддържа живота. Наричана чи, прана, мана, аура и много други. Дали обаче подобно нещо наистина съществува?

Теорията за оргона е развита от доктор Вилхелм Райх през 1930-а година. Според него съществува живителна сила, невидима и подобнo на теорията за етера, био-електрическо поле, което тече през тялото и всичко около него, съдържащо се във всичко живо. Работата на Райх е повлияна от трудовете на Фройд, като свързва либидото с оргона. Твърди, че енергията тече от тялото към външния свят, когато човек изпитва приятни емоции, и обратното, ако усещането е неприятно.
Вилхелм Райх е австрийски
психоаналитик, който се мести в Ню Йорк през 1939 година, където започва да публикува книгите си за открития от него оргон. През 1940 година започва да строи и продава акумулатори на оргон – устройства, които би трябвало да помагат на хората да се сдобият с по-големи количества от тази живителна енергия. Мнозина намират лечение с помощта на тези устройства.
Tези оргонови акумулатори привличат вниманието на властите и заради тях Вилхелм Райх е осъден на две години затвор. Обвинението е, че подвежда хората, продавайки им медицинска апаратура, въпреки че той никога не е твърдял подобно нещо. Интереса на хората е разпалван от вестници, търсещи сензации. Райх умира година по-късно от сърдечна недостатъчност, дни преди изслушването за освобождаването му.
За първи път през 1920 Райх забелязва био-електрично поле, което може да бъде видяно като вълни около тялото на пациент, преживяващ сериозен емоционален срив. По-късно Райх доказва това с помощта на изключително чувствителен мили-волтметър. Също така открил, че подобни емоционални приливи и отливи оказват не само психическо влияние на хората, но и на нервната система на клетъчно и биохимично ниво. Състояние на прилив, т.е. положителни емоции например, предизвиква по-добро кръвоснабдяване, по-добра перисталтика, облекчаване на болки и т.н.
За да разбере по-добре как работи оргона, Райх решил да наблюдава прости същества, като микроорганизми. За целта държал трева във вода, за да храни микроорганизмите, когато при разлагането й забелязал около краищата малки сини мехурчета, които нарекъл биони. Тези мехурчета след това се прегрупирали и в крайна сметка се отделили като друг микроорганизъм, като амеба.
Този процес на създаване на жив организъм той нарекъл биогенеза.
Райх успял да засече радиация, която тези биони излъчват и именно тази радиация той нарекъл оргонна енергия. След дълги и внимателни проучвания успял да установи свойствата на тази енергия – тя е навсякъде, няма маса и е първична, космична енергия, преминава през материи, но с различна скорост, пулсира и е възможно да бъде измерена, привлича се силно от вода. Също така се създава по естествен път и заредени с повече оргонна енергия системи се привличат от такива с по-малко количество. В концентриран вид тя често има синя или виолетова светлина.
След изследване на червени кръвни клетки, Райх установил, че оргонното поле около тях е видимо и те пренасят енергията по тялото, така, както пренасят кислород. Когато хората са болни, обаче, енергийното поле е по-слабо и в крайна сметка клетките се разпадат до биони или така наречените от него Т-бацили (Т е от немската дума за смърт). Ако произвеждането на Т-бацили продължи, това неминуемо води до заболяване, и до още по-голямото им производство.
Подобно изследване е проведено от руски учени, където кръвни проби от произволни пациенти са наблюдавани под микроскоп. В кръвната плазма на пациентите с оплаквания от хронична умора се наблюдава струпвания на кръвни телца. След чаша „жива“ вода отново се прави кръвна проба. Само след 15 минути телцата в кръвната плазма изглеждат много по-жизнени и вече не се слепват на купове.
Човешкото тяло е обградено от енергийно поле, което често се нарича аура. Нормално, използваната енергия се регенерира от храната, която се разгражда до биони чрез храносмилането. Дишането дава достъп до оргон директно от атмосферата, а слънцето е много добър източник на оргон, който се приема директно през кожата.

Биопатия

Като
лекар, Райх забелязал, че повечето хора заради притеснения потискат емоциите си, а с това и потока от енергия. Под влияние на стрес дишането става плитко и мускулите се стягат, което спира пълната пулсация на енергията. Така тялото започва да отслабва, което може да доведе до заболявания. Това именно Райх нарича биопатия. Различни физически симптоми на подобно нарушение на енергийното поле оказва ефект върху тялото дори на клетъчно ниво.
  • Подобен пример е сърдечно-съдовата биопатия, при която тялото произвежда енергия, но поради потискането й в крайна сметка човек реагира с безпокойство или гняв. Физическите симптоми са учестен сърдечен ритъм и хипер-активна щитовидна жлеза.
  • „Смаляващата“ биопатия пък представлява намаляване на произвеждането на енергия, при което емоциите стават все по-слаби, което води до умора, анемия и неправилно функциониране на имунната система.
Подобни нарушения според Райх са причината и за рак. Според него рака е крайния резултат от цялостно нарушение на работата на организма и енергийните му нива. Райх провежда множество изследвания на ракови клетки в живи организми и е първият, направил проучване на всички видове ракови клетки. Открил, че напреднал стадий на смаляващата биопатия е причина за рак, тъй като се предизвиква недостиг на енергия и кислород за клетките.
Като цяло сред вярванията на Райх е, че съществува неразривна връзка между ума и тялото, и именно неприятните преживявания разболяват хората. Според него биопатиите са едновременно причина и резултат за социални и семейни политики, създаващи емоционално и физическо нещастие.

Оргонни акумулатори

След подробните си проучвания, Райх открил, че определени материи, като смола, вълна и памук, привличат и запазват оргона, докато други, като метал, го отблъскват. Така се родила идеята за създаване на оргонни акумулатори, които хората да ползват за по-добър енергиен баланс. Устройството, което създал, приличало на Кафез на Фарадей, подплатен отвътре с метал и изграден от пластове метал и не-метал, привличащ оргон материал. След измерване се оказало, че нивото на оргон вътре в акумулатора е с много голяма концентрация. Също така зареден със статично електричество предмет освобождавал заряда си много по-бавно. Тези експерименти Райх не могъл да обясни със стандартната физика.
Когато човек използва устройството, енергийното му поле и това на самото устройство осъществяват контакт, като събрани заедно, давете енергийни полета умножават силата си, създавайки дори по-силен заряд. И тъй като човека е с по-голям заряд от устройството, той приема всичката енергия от акумулатора. Възстановяването на енергия в организма помага за кръвоснабдяването и доброто функциониране на органите, и повишава чувството на задоволство. Забележителни резултати са постигнати при рани и изгаряния.
Оргонния акумулатор никога не имал за цел да лекува заболявания. Райх го създава с идеята да помогне на тялото да си помогне само, като основния акцент е превенцията на биопатични разстройства.
Използването
на оргонен акумулатор не е препоръчително за хора със сърдечни проблеми и блокирани високи нива на енергия. Препоръчва се консултация със специалист преди терапията за установяване на честотата на употреба, която може да варира от само когато е необходимо, през три пъти седмично за по 10 минути, до всеки ден по 20 минути. Правилата за употребата са строго индивидуални.
След използването на оргонен акумулатор само за няколко минути, започва да се усеща топлина и спокойствие. Кожата може да се зачерви и изпоти, учестява се и пулса.
В случай на предозиране се препоръчва почивка на чист въздух или успокояваща вана. Симптомите са световъртеж, усещане за налягане в главата и главоболие.
В съвременната медицина енергийното лечение не се приема, но в много по-древни култури, като азиатската, енергийна терапия е провеждана от хилядолетия, като пример за това са акупунктурата и традиционната китайска медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар